home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Színjátszóink ünnepe
Faragó Árpád
2017.02.17.
LXXII. évf. 6. szám
Színjátszóink ünnepe

Bácsfeketehegy ünnepre készül. Az idén ugyanis ez a nagy múltú helység lesz amatőr színjátszásunk hagyományos, nyolcnapos rendezvényének, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának a házigazdája.

Az ünnepélyes megnyitóra március 23-án kerül sor. A vajdasági magyar színjátszó együttesek március 23-a és 26-a, valamint március 30-a és április 2-a között mutatkoznak be a mindig hálás bácsfeketehegyi közönségnek és a szakmai zsűrinek.

Itt mindjárt meg kell jegyeznem, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a találkozó alapítója 2000-ben és 2006-ban is Bácsfeketehegyet kérte fel, hogy legyen az akkori találkozók házigazdája. A település akkor szervezésből és vendéglátásból is kitűnőre vizsgázott.


Jelenet a Barlanglakók című színpadi balladából

Bácsfeketehegynek múltja van, gazdag, tiszteletre méltó múltja. A korabeli krónikást idézem: „A magyar kultúra jugoszláviai munkásai között érdemes hely illeti meg a feketicsi magyarság egykori és mai vezetőit, műkedvelőit, akik jóban és rosszban mindenkor egyforma lelkesedéssel dolgoztak fajtájuk kultúrájának előbbrevitelén és édes anyanyelvünknek ápolásán. Elsősorban a műkedvelő előadások szolgálták ezt a célt.”

Igen! Ebben a bácskai helységben már a ’30-as évektől kezdve rangja volt az amatőr színjátszásnak. S ez talán érthető is, ha tudjuk, hogy olyan lelki és szellemi nagyság, egyéniség támogatta, segítette a színjátszókat, mint Ágoston Sándor református püspök. A püspök úr egyébként alapítója és díszelnöke volt a Református Dalárdának és a Magyar Olvasókörnek. Az amatőr színjátszás erőteljes kibontakozásában Ágoston Sándor püspökön kívül Takács Ferenc tanító, majd Németh Mihály és Lángh Zoltán püspöki titkár töltött be meghatározó szerepet.


Jelenet a Pokoli disznótor című groteszk színpadi játékból

A színjátszók a Református Keresztény Ifjúsági Egyesületben is jelentős eredményeket értek el. Meg kell például említeni, hogy rendhagyó sikere volt az 1936. évi jubileumi előadásnak, melyet hét képben Lángh Zoltán írt meg, és nagy hozzáértéssel Ágoston Sándorné állított színpadra.

Merkva Péter

Pezsgő, tartalmas művelődési élet határozta meg a bácskai kis település mindennapjait. S ebben a pezsgésben élen jártak a színjátszók, akik mögött mindig ott volt a település együtt lélegző közössége, és ott voltak azok is, akiknek a nevét még ma is csak a legnagyobb tisztelettel emlegetjük. Egy hosszabb ideig tartó megtorpanás után, a ’90-es években a bácsfeketehegyi színjátszók nemcsak újjáélesztették azt a magas minőségi mércét követelő amatőr színjátszást, amelyet az elődök hoztak létre, hanem gazdagították is.

A lényeges minőségbeli továbblépés első jeleit a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók III. Találkozóján láttuk, láthattuk. A bácsfeketehegyi színjátszók akkor Tömörkény István Barlanglakók című színpadi balladáját mutatták be osztatlan sikerrel. Az előadás mindenképpen jelzésértékű volt. Ezt a társulat következő bemutatója is igazolta, hiszen a bácsfeketehegyi színjátszók Remenyik Zsigmond Pokoli disznótor című groteszk színpadi játékát adták elő. Ezután a közönség Illyés Gyula Tűvétevők című parasztkomédiáját látta, láthatta. A Tömörkény-mű tehát egy olyan műsorpolitikát érzékeltetett, amely a magyar szerzők műveit helyezi előtérbe, álmodja színpadra.

Merkva Péter, az említett darabok rendezője érett, színpadi ismeretekkel felvértezett, igazi színházi szakember volt. Neki köszönhetően a lelkes és igen tehetséges bácsfeketehegyi Soma Amatőr Színtársulat számos kiváló színpadi előadással emelte magasabbra a nagy múltú település színjátszásának rangját.

Ezt a rangot jelenkorunk is őrzi. Ezt igazolja a többi közt a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesületnek a közelmúltban bemutatott Állomások című szerkesztett műsora, mely a település alapításának 230. évfordulójára készült. Egy rendkívül bátor színpadi megjelenítés, egy rendhagyó, minden tekintetben figyelmet érdemlő műsorpolitikai szándék. Szándék, melyet jó volna követni nemcsak Bácsfeketehegyen, hanem egész Vajdaságban is.


Az Állomások című szerkesztett műsor (Szarka Zsófia felvétele)

Az említett szerkesztett műsort Hajvert Lódi Andrea és Hajvert Ákos álmodta színpadra munkatársaival és a csaknem ötvenfőnyi szereplővel.

Egy 230 éves település várja tehát a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának részvevőit. Várja a vendégfogadás őszinte tiszteletével.

Reméljük, hogy két hónap múlva Bácsfeketehegyen együtt lesz az amatőr színjátszóink nagy családja, és azok sem hiányoznak majd, akik az utóbbi években megfeledkeztek erről az összetartó, eggyé kovácsolódott közösségről!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..