home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Színház mindenkinek
Tóth Lívia
2017.02.04.
LXXII. évf. 5. szám
Színház mindenkinek

A legfiatalabb vajdasági profi színházunk, a Zentai Magyar Kamaraszínház 2008-ban kezdte meg működését — létrejöttéhez jelentős mértékben hozzájárult a messze földön híres helybeli diákszínjátszó műhely, mely számos színművészt nevelt ki —, a következő évben volt az első bemutatója, az állandó társulat megalakulásáról pedig 2013 őszén adtunk hírt.

Wischer Johann (Tóth Lívia felvétele)

A folyamatban levő évad repertoárján felnőtt-, ifjúsági és gyermekelőadások, monodrámák, alkalmi összeállítások és tantermi produkciók egyaránt szerepelnek. A színházban jelenleg hat színészt alkalmaznak, valamint bizonyos projektumokhoz vendégművészeket szerződtetnek.

— Alkalmazkodnunk kell a közönség igényéhez, ezért a mi műsorunk nagyon szerteágazó. Mivel gyermekelőadásokat is készítünk, nem tehetjük meg, hogy csak az esti időpontokban játszunk, ezért matinékat is tartunk, például szombat délelőtt. Ez egyébként új kezdeményezés, mellyel arra törekszünk, hogy az egész családot bevonzzuk a színházba, hiszen hétvégén a szülők is ráérnek elhozni a kicsinyeket. Már túl vagyunk az első úgynevezett szombati családi napunkon, és mondhatom, rendkívül pozitívak a visszajelzések. Virág György a Jancsi apród című, 4—11 éves gyerekek számára megálmodott monodrámáját adta elő, mely nagyon szórakoztató és tanulságos is — mesélte Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, és hozzátette, egyelőre nem terveznek minden szombat délelőttre programot. A következő premier a Lúdas Matyi lesz, melyet minden bizonnyal szeretettel fogadnak majd az igazi és az örök gyermekek is. 

Virág György mint Jancsi apród
(Kiss Anita felvétele)

— Minden korosztályt meg kell szólítanunk, éppen ezért a tervezett kilenc bemutatónk között lesz egy újabb tantermi produkció, és ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor egy táncjáték is, melyben néptáncosok vesznek részt. Az utóbbi terv azonban még gyermekcipőben jár, ezért inkább a középiskolásoknak szánt műsorainkról ejtenék egy-két szót. A tantermi előadások néhány évvel ezelőtt indultak. Az új formát a célközönség is kedveli, valamint általa a színészeink fejleszthetik az improvizációs készségüket. Ezekkel az összeállításokkal körbejárjuk Vajdaság minden középiskoláját, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, összesen mintegy nyolcvanszor lépünk fel. Tavaly Shakespeare Hamletjét vittük — a dráma 45 perces változatának valóban nagy sikere volt a diákok körében —, az idén pedig Madách Imre nagy klasszikusa, Az ember tragédiája kerül sorra. Felkérés érkezett hozzánk, hogy az általános iskolák felsős osztályai is szeretnének egy nekik szóló tantermi előadást. Reméljük, lesz rá energiánk, és az időnkbe is belefér majd — részletezte az igazgató úr, akitől megtudtuk, erre a projektumra a Magyar Nemzeti Tanácsnál és az anyaországban egyaránt pályáznak.

— Támogatás nélkül nincs színház, a pályázatok már az életünk részévé váltak.    

A Zentai Magyar Kamaraszínház a tájolási programból is kiveszi a részét, és Magyarországon — Békéscsabán, Sopronban, Budapesten stb. — is viszonylag gyakran vendégszerepel, a tantermi produkciókkal együtt évente mintegy száz „házon kívüli” előadása van, ezért igazán elkelt már egy saját jármű. Az új mikrobuszt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hozzájárulásának köszönhetően sikerült megvásárolni.


A kamaraszínház társulata (Máriás Endre felvétele)

Wischer Johann arra is kitért, hogy még nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a stratégiai partnereikkel, elsősorban a budapesti Nemzeti Színházzal és a Soproni Petőfi Színházzal való együttműködés fejlesztésére.

— Ennek jegyében hozta el városunkba a Nemzeti Színház tavaly szeptemberben — 23 év szünet után — Zenta első írásos említésének nyolcszázadik évfordulója alkalmából a Tamási Áron műve alapján készült Vitéz lélek című előadását, és hamarosan ismét köszönthetjük a társulatot. Február 4-én ugyanis A Gulág virágai című darabot láthatják a zentaiak, melynek főszereplője a legendás Földes László — Hobo. A kapcsolatunk a Nemzeti Színházzal egyébként nem most kezdődött, az elmúlt évek során többször jártunk Budapesten, és nagyon örülünk, hogy Vidnyánszky Attila igazgató, rendező számít a mi társulatunkra. Ennek eredményeként még az idén létrejön egy koprodukciós előadás, melyről már hosszabb ideje tárgyalunk, csak sajnos rendkívül nehéz megtalálni azt az ideális másfél hónapot, amikor próbálhatnánk. 

A direktor úr egy közelgő eseményről is beszámolt, melynek létrejöttét történelmi pillanatnak nevezte.

— Évek óta azon morfondíroztam, hogyan tudnánk színházi fesztivált teremteni Zentán. Egy ilyen rendezvény elindításához persze hatalmas összefogásra van szükség, és ez most úgy látszik, megvalósul. Nagyon örülök, hogy a Magyar Teátrumi Társasággal, a Magyar Nemzeti Tanáccsal és Zenta Község Önkormányzatával meghirdethetem a háromnapos Teátrum Neked! elnevezésű rendezvényünket, melyen a felnőttek és a gyermekek egyaránt találhatnak maguknak kedvükre való elfoglaltságot, szórakozást. Február 9-e és 11-e között olyan neves művészek lépnek fel nálunk, mint Gubik Petra, Szomor György, Udvaros Dorottya, Koncz Gábor, valamint vendégünk lesz a Ramazuri Bábszínház és a Magyar Népmese Színház is.   


Teátrum Neked! 
Zentai Teátrumi Napok (
2017. február 9—11.)
 
Február 9., 19.00:
ESŐVÉ VÁLT KÖNNYEK!
Gubik Petra és Szomor György zenés estje
 
Február 10. és 11., 9.30—12.00:
Teátrumi Mocorgó: játszóház a kisebbeknek, kézműves- és kreatív foglalkozások, logikai asztal a nagyobbaknak
Február 10., 10.00:
Ramazuri Bábszínház: Itt a király, hol a király!
19.00:
GYORSVONAT
Koncz Gábor Jászai Mari- és Kossuth-díjas, érdemes művész előadása
 
Február 11., 10.00:
Magyar Népmese Színház: „A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” —  avagy Katinka kertje
19.00:
Marguerite Duras—Vörös Róbert: Nyáron, este fél tizenegykor — egy szerelmi gyilkosság története Udvaros Dorottya előadásában.
 
A belépés (helyjegyfoglalással) minden előadásra díjmentes.

A nyitókép Gergely Árpád felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..