home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Színezd újra az életed, ha megfakulna!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.07.04.
LXXII. évf. 26. szám
Színezd újra az életed, ha megfakulna!

A színek jelentősége a lakásban

Amikor új színeket viszünk be otthonunkba, nagyon fontos, hogy ügyeljünk az összhangra. A tavaszi és a nyári időszak ragyogó árnyalatai arra ösztönöznek bennünket, hogy újragondoljuk életterünket.

Az év divatszínei igen széles skálán mozognak. Nagyon trendi a szürkés falszín, mely igazán jól harmonizál a most divatos fehér bútorokkal, illetve a világosabb fatárgyakkal. A szürke és a pasztellfalszínekhez jól illenek a natúr földszínek, melyeket élénkzöld textilekkel tehetünk igazán elevenné. Az erősebb színű falak előtt is jól mutatnak a fehér vagy a világosabb bútorok, melyek natúr színű (pl. törtfehér) textilekkel párosíthatóak. A falra festett árnyalatok a párnákon, szőnyegeken, kiegészítőkön is visszaköszönhetnek. A legdivatosabb színárnyalat ezen a nyáron a pasztellkék, az üde zöld, a meleg tónusú bézs, valamint a púderrózsaszín.

PÚDERRÓZSASZÍN

Talán mindannyiunk számára meglepő, hogy az eddig leginkább csak babaszobákból ismert árnyalat az utóbbi időszakban „vezető” színné vált. Sok cég ilyenre festi a bútorait és a kiegészítőit. Sárgásarannyal párosítva rendkívül népszerűvé vált. Igazán nőies, elegáns miliőt tudunk vele varázsolni. A mindkét nem által használt terekben is bátran alkalmazhatjuk. Tökéletes kiegészítője a mélykék lehet, mellyel feloldható a nagyon nőies jellege.

KÉK

Ebben az idényben a kék minden árnyalata belopta magát a szívünkbe, viszont a kobaltkéktől a sötét olajkékig terjedő árnyalatok a legnépszerűbbek. Halványabb kékkel, esetleg feketével nagyon friss hatást kelt, és remekül illeszkedik bele az utóbbi idők erős lakberendezési trendjébe. A kék a fehérrel együtt az örök klasszikus vízparti hangulatot idézi. E csodálatos szín bármilyen fémkiegészítővel pompás összhangot alkot.

ZÖLD

A 2017. év egyik legerősebb trendje, mely a természethez való kapcsolódást jelképezi, ezért hacsak tehetjük, minél több árnyalatban vigyük be a lakásunkba, akár falszín, akár növényzet formájában. Ez a gazdag, intenzív színvilág egy letisztult, egyszerű, modern, sok természetességet sugárzó térben remekül érvényesül. A saját színárnyalataival — a sárgától a sötétzöldig — párosítva lenyűgöző végeredmény születhet.

SZÜRKE

Eleinte inkább kiegészítő színként használtuk, ám mostanra főszerepet kapva hódít az összes árnyalata — a fehéres szürkétől egészen az antracitszürkéig. Bármilyen színnel és anyaggal kiegészíthetjük, de a legkiemelkedőbb társa a márvány, a különféle fafelületek, valamint a fémes árnyalatok. Ezek közül a legkülönösebb hatást az óarannyal vagy a vörösrézzel kombinálva kapjuk. Ne feledkezzünk meg azonban arról az optikai csalódásról, amely a bizonyos színekkel való párosítás esetén tapasztalható: narancs mellett a szürke kékesnek, vörös mellett zöldesnek, citromsárga mellett pedig lilának fog tűnni.

Bátran alkalmazhatjuk a geometriai mintákat is, a különféle falfestési technikák számos lehetőséget kínálnak az ezekkel való dekorálásra is. Ragasztószalagot alkalmazva — az ismert csíkos festési technikán túl — egyedi mintákkal is díszíthetjük falainkat. A különféle stencilek használatával akár organikus formavilágot is létrehozhatunk. Ezekben az esetekben mindenképp olyan festéket válasszunk, amely egy rétegben is fed, és nem folyik vagy csepeg.

Ha klasszikus stílusú bútoraink vannak, akkor is használhatunk világosabb, illetve pasztellszíneket háttérnek, de persze sötétebbeket is. Egy-egy világosabb falfelület előtt könnyedebb, légiesebb, a sötétebb árnyalatok mellett pedig hangsúlyosabb, drámaibb lesz az összhatás.

A színek más-más árnyalatban játszanak félhomályban, mesterséges megvilágításban és napfényben is. Érdemes tehát minden fényviszonyban megvizsgálnunk a kiválasztott színeket, mielőtt felfestenénk, illetve kiegészítőként alkalmaznánk őket. A végleges hatást nem önmagukban, hanem egymással kölcsönhatásban állva érik el, hiszen ahogy az életben is, úgy a színek világában is minden mindennel összefügg. Ha újra merjük színezni azt, ami megfakult, máris tettünk egy lépést a jobb közérzet elérése felé. Ám az átütő sikert csak a szívünkhöz legközelebb álló, vadonatúj szín hozhatja meg, ezért legyünk bátrak!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..