home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Színes, sikeres évad
Szakáll Laura
2023.06.23.
LXXVIII. évf. 25. szám
Színes, sikeres évad

Ünnepi gálaműsorral zárta a 2022/23-as évadot a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az esten a zenészek, a táncosok és a színjátszók is színpadra léptek.

Az elmúlt időszak rendkívül eredményes volt. Az intézmény tagsága tavaly szeptember óta is bővült, folyamatosan érkeznek az új érdeklődők. Egyre több gyermek kíván egy jó és összetartó közösségbe tartozni. A minősítőkről és a szemlékről szép eredményekkel tértek vissza a népkörösök, a színjátszó szakosztály pedig gondoskodik a vajdasági színészutánpótlásról, hiszen most többen felvételiznek a színművészeti akadémiára — emelte ki Bodrogi Hajnalka, az intézmény munkatársa.

— Ebben az évadban zártuk az IPA-projektumunkat, melynek keretében a kecskeméti Hírös Agóra és a Népkör Róna táncegyüttese közösen vitte színre Kodály és Bartók munkásságának egy-egy kis szegmensét. Jó barátságok alakultak ki a két táncegyüttes és az intézmény munkatársai között, aminek köszönhetően a gyermekek, az ifjúsági csoport Magyarországra megy néptánc- és népzenei táborba. A Népkörnek is voltak szakkörfoglalkozásai. Az alkotásokból kiállítás nyílt, mely augusztus elejéig látogatható. Bízom benne, hogy ezt a fajta tevékenységet szeptembertől folytatni tudjuk. A népzenei szakosztályunk a citerásokkal bővült. Reméljük, hogy szeptembertől újra tudjuk indítani a vonósszekciónkat, emellett nemcsak szólistákat nevelünk, hanem gyermek- és ifjúsági kórusunk is van. A színjátszó szakkörünk a Petőfi-év kapcsán a János vitézt vitte színpadra a Róna és az ifjúsági táncegyüttessel közösen. Páratlan élmény az újragondolt János vitéz, melyet az őszre újra műsorra tűzünk. Ahogy megszokhatták már, Boros Gyurka bácsi nagy lelkesedéssel foglalkozik a képzőművészeti szakosztály tagságával, a fiatalokkal, valamint az idősebb generáció amatőr festőivel. A világ minden pontjára küldi a gyerekek alkotásait, számos díjjal gazdagította az intézményt. Igény van a tevékenységére, és bízom abban, hogy Gyurka bácsi még nagyon sokáig jó egészségnek örvend majd. A tavasz mindig a megmérettetések időszaka, a csoportjaink csupa arany és ezüst minősítéssel tértek vissza a versenyekről. Hálás vagyok a munkatársaimnak, hogy a mindennapokban együtt, közös erővel alakítjuk ennek az intézménynek a mindennapjait, valamint a gyerekek szüleinek és a fiataloknak is köszönöm a kitartást, hogy itt vannak velünk, jól érzik magukat, és második otthonuknak tekintenek minket. Szinte minden szabadkainak van kötődése a Népkörhöz, és aki egyszer népkörös volt, az mindig népkörös marad — hallottuk Bodrogi Hajnalkától.

A Népkör munkatársai a nyári hónapokban sem pihennek. A szabadságon lévő családoknak kínálnak változatos programokat, a gyermekek pedig a különféle táboraikban tölthetik a vakáció egy részét. A térség legnagyobb népzenei és néptáncos rendezvénye, az Interetno Fesztivál pedig augusztus végén várja az érdeklődőket Szabadkán.

Fényképezte: Sanjin Mehić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..