home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Színes léggömbök
Orosz Ibolya
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám
Színes léggömbök

Színes léggömböket eregettek a magasba - Szabó Attila felvételeKISÖREGEK. Apró, elsős-másodikosforma fiúcska siet át a zebrán. Az iskolába igyekszik, közben reggelizik. Jobbjában a kifli, bal karjával az iskolatáskáját húzza maga után. A hátizsák formájú táskának ugyanis kerekei vannak. Min...

Színes léggömböket eregettek a magasba - Szabó Attila felvétele

KISÖREGEK. Apró, elsős-másodikosforma fiúcska siet át a zebrán. Az iskolába igyekszik, közben reggelizik. Jobbjában a kifli, bal karjával az iskolatáskáját húzza maga után. A hátizsák formájú táskának ugyanis kerekei vannak. Mindeddig csak a bőröndökön meg a nénikék piaci bevásárlótáskáin láttam ezt a gördülős megoldást. Lám, most már a kisöregek iskolatáskáira is kerekeket szereltetnek az ötletes tervezők. Okkal, hiszen olykor a hétéves kisiskolások táskája is 5-7 kilót nyom. Ezen egyhamar az oktatási minisztérium sem tud változtatni, így bizony az iskolatáskára kellenek a kerekek. Szegény ország (Szerbia pedig az) úgy oldja meg a diákok tehermentesítését, hogy ősztől egyharmadával csökkenti ugyan a tananyagot, de nem nyomtat új tankönyveket, mert az sokba kerülne. A kilókban mért, cipelni való teher tehát marad. Annyi változik csupán, hogy a tankönyvekből nem kell majd mindent megtanulni - a tanítók, tanárok utasítást kaptak arra, hogy X tankönyvből mely részeket ugorhatnak át.
Amúgy a 2006/2007. tanév legnagyobb újdonsága: hogy az eddigi nyolc helyett kilencéves lesz a kötelező általános iskola. Az 1+8 alapján kötelező iskola-előkészítőbe, azaz óvodába járni. Ez az újdonság Szerbiában 76 000 gyereket érint - azokat a kicsiket, akik 2000 márciusa és 2001 márciusa között születtek. Az a szülő, aki nem járatja óvodába a gyerekét, 1000-től 10 000 dináros büntetéssel számolhat - vagy 30 napos fogházra.
FÖLVÉTELI VIZSGA - PÜNKÖSD VASÁRNAPJÁN! Belgrád nem érti, nem érzi a Vajdaságot - ezt iskolaügyekben már számtalanszor megtapasztaltuk. Korábban az iskolakalendárium készítésekor az oktatási minisztérium rendre a katolikus karácsonyról feledkezett meg. Az idén azt hagyta figyelmen kívül, hogy június 4-én pünkösd vasárnapja van. A középiskolai beiratkozások menetrendjébe a tehetséggondozó gimnáziumok és művészeti középiskolák felvételi vizsgáját június 3-ára és 4-ére tették. Hiába tiltakoztak az érintett szabadkai és zentai intézmények - a minisztérium kitartott a pünkösdi vizsgáztatás mellett. Belgrád mostoha bánásmódja a középiskolai tagozatok tervezésében is megmutatkozik. Az új tanévtől ugyanis gazdagodott a szakmai választék - aranyműves, sörfőző, divattervező, rendszergazda stb. -, de a vajdasági iskolákban csak elvétve lesz ennek nyoma. Sörfőzőket például képeznek majd Zomborban és Pancsován, de a nyolc gimnázium között, amely új, informatikai szakirányt nyithat, nincsen vajdasági. Informatikai gimnáziumot a következő városok kaptak: Novi Pazar, Šabac, Velika Plana, Niš, Vrnjaèka Banja, Ivanjica, Vranje, Kruševac.
A középiskolai felvételi vizsgákat egyébként június 22-én és 23-án tartják: jövő csütörtökön anyanyelvből, pénteken matematikából írnak tesztet a nyolcadikos diákok. Az egyetemi karokon is ugyanezen a két napon - június 22-én és 23-án -tartanak felvételi vizsgát. Kivétel az újvidéki Művészeti Akadémia, a zombori Pedagógiai Fakultás és az új intézmény: a Magyar Tanítóképző Szabadkán: mindhárom helyen június 19-én, hétfőn tartják a felvételi vizsgát!
KIS GYEREK, KIS GOND. Nagy gyerek nagy gond - szokás mondani. S ha a szülők pénztárcáján keresztül nézzük a dolgokat, ez nagyon is így van. A nyolcadikos gyerek ballagási ruhája meg az iskolabúcsúztató buli költsége még elviselhető - nem rokkan bele a család. A középiskolás ballagása már komoly csapást mért a családi kasszára. Ahogy nézem az érettségi bankettek fotóit - sorozatban jelenteti meg őket a Blic c. napilap -, csak ámulok és bámulok. Szépségkirálynő-választásokon és műnépdal-énekesnőkön látni olyan mindent megmutató, s alig valamit takaró estélyi(?)ruhákat, amelyek mindegyike egy vagyonba kerül. ,,Ízlés kérdése, és pénz kérdése is' - mondja fiatal kolléganőm, s kiokosít: ha amazonnak öltözött lányokat látok a fotókon, biztos lehetek, hogy azok nem magyar osztályok. A magyar szülőknek ilyen toalettekre nincs pénzük.
Vajon a tandíjra van-e, lesz-e, ha a gyerekük nem kerül be az állami költségvetés által finanszírozott keretbe? A taníjak az egeket verdesik. A legalacsonyabb tandíj 45 000 dinár: a szabadkai magyar tanítóképzőben és a zombori Pedagógiai Karon ennyit kell fizetni. Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán a tandíj 65 000, a mezőgazdaságin 48 000-94 000, a Bölcsészettudományi Karon 59 000-96 000, a szabadkai közgazdasági egyetemi karon 72 000-90 000, az újvidéki orvosin 80 000-150 000 dinár... Belgrádban a Műépítészeti Fakultáson egy tanévre 240 000 dinárt kell fizetni, a tanítóképzésben pedig többet (60 000 dinért) kérnek, mint a Vajdaságban. Belgrádban azonban első lépésben csak a felvételi vizsgáért kell fizetni - a vizsgadíj 2500 (matematikai), 3500 (orvosi), 6000 (drámaművészeti) dinár. Az Újvidéki Egyetemen, sajnos, a fölvételi vizsga mellett az iratkozás is pénzbe kerül. A Bölcsészettudományi Karon a vizsgadíj 5000, a beiratkozás 3600 dinár, a Jogtudományi Karon a vizsgaköltségre 5000 dinárt kell befizetni, iratkozáskor pedig még 5500-at. Szóval: a szülőknek mélyen bele kell nyúlniuk a zsebükbe, ha azt akarják, hogy a gyerekük kívánsága, az egyetemi továbbtanulás teljesülhessen. A ballagó középiskolások színes léggömböket eregettek a magasba, s a piros, zöld, kék gömbökkel együtt a vágyaik is szárnyaltak, szárnyalnak...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..