home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Színes hangyabolyban
Kőművesné Nyáry Márta
2005.08.31.
LX. évf. 35. szám
Színes hangyabolyban

A kis bánsági csapat a kölni dóm előttSzerbia és Montenegró Kolping Társasága és a Šabaci Ortodox Egyházmegye szervezésében vajdaságiak is részt vettek Kölnben a XX. Világifjúsági Találkozón. A Kolping Társaság tíz fiatal jelenlétét tette lehetővé Szajánból, Padéról, Feketetóról, Nagyk...

A kis bánsági csapat a kölni dóm előtt

Szerbia és Montenegró Kolping Társasága és a Šabaci Ortodox Egyházmegye szervezésében vajdaságiak is részt vettek Kölnben a XX. Világifjúsági Találkozón. A Kolping Társaság tíz fiatal jelenlétét tette lehetővé Szajánból, Padéról, Feketetóról, Nagykikindáról és Magyarcsernyéről. Ők mindannyian a Kolping ifjúsági tagozatának a tagjai. Részvételüket anyagilag a hildesheimi Kolping Szövetség támogatta.
A Világifjúsági Találkozó élményeiről Balázs Lívia, a Kolping Társaság projektum-koordinátora számolt be.
- Nem találok szavakat, hogy elmondjam, milyen szívélyesen fogadtak bennünket a hildesheimiek. Rengeteget láttunk, például a Gifhorni Malommúzeumot, amelyből a világon csak egy van. Sor került egy Ifjúsági Megmozdulásra is, nemcsak Hildesheimban, hanem Németország minden részében. Ez előrendezvénye volt a kölni találkozónak. Emlékezetes marad, ahogyan a város központi terén együtt buliztunk az ekvádori, brazil, lengyel, horvát, portugál és a német fiatalokkal. Részt vettünk a híres hildesheimi dómban megtartott ünnepi szentmisén, amihez sok felejthetetlen élmény társul. Csodálatos módon a dóm tövében egy ezeréves rózsabokor pompázik, de az is káprázatos volt, amikor a szentmisén lobogtak a Kolping-zászlók, a Máltai Szeretetszolgálat zászlói, a cserkészeké és a hildesheimi községi zászló. Több mint száz pap celebrálta a misét, az evangélium, a könyörgés több nyelven hangzott el. Hildesheimben a német családok kedves vendégfogadtatását élveztük négy napon át.
Kölnben egy külvárosi iskola tornatermében voltunk elszállásolva, és természetesen semmiben sem szenvedtünk hiányt. Részt vettünk egy nagyszabású rendezvényen. Ez a Kolping Ifjúsági Parlament volt, a fő téma pedig a globalizáció. Egy német és egy ukrán társammal voltam az európai frakció képviselője. Az afrikaiak és az ázsiaiak nagyon elmélyedtek a témában. Ebből is látszott, hogy érdektelenek az európai fiatalok, mert jól élnek, de a többi fiatal előretörő és motivált a jobb élet elérése érdekében.
A kölni találkozón sok volt az afrikai és dél-amerikai fiatal, de az olaszok és a spanyolok fogadták a legnagyobb lelkesedéssel a pápát.
Felejthetetlen a kölni dóm is. Mindig tele volt zarándokokkal, ott-tartózkodásunkkor a három királyok ereklyéi voltak kiállítva. A katekézisek iránt óriási volt az érdeklődés. A legnagyobb élmény mégis XVI. Benedek pápa érkezése volt. Akkor körülbelül 800 ezren lehettünk Kölnben zarándokok. Fiatalokkal volt tele a város: a hidak, a terek a Rajna-part. Színes hangyabolyra emlékeztetett. A pápát csak messziről lehetett látni. Az óriási tömeg magával ragadott bennünket, mi meg nem is gondoltunk a félelemre, hanem az Isten megtartó erejére. És mi is mondtuk a pápának intézett mottót: ,,Jöttünk, hogy imádkozzunk Veled' - idézte fel Balázs Lívia a szép emlékeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..