home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szilveszter napján
Balázs Szilvia
2021.12.31.
LXXVI. évf. 52. szám
Szilveszter napján

Szilveszterezünk, jön a szilveszter, szilvesztereste… Várjuk, fogadalmakat teszünk, bízunk benne, hogy másnap, az új év beköszöntével majd tiszta lappal indulhatunk. És általában megfeledkezünk a névadóról, Szent I. Szilveszterről, az egyházi élet megszervezőjéről, hitvalló életű, történelemformáló pápáról, több bazilika építtetőjéről.

Szilveszter római származású volt, és csaknem huszonkét évig, 314-től 335-ig volt pápa. Elődje, Miltiadész pápa alatt szabadult meg Róma Maxentius zsarnokságától. Ezzel vált lehetővé, hogy az egyházban végre szabadon lehessen gyakorolni a vallást. Pápasága során a legfontosabb feladata és teendője az egyházi élet megszervezése volt Rómában.

Érdekesség, hogy a történészeknek mindmáig nem sikerült kideríteniük és pontosan megindokolniuk, miért maradt távol I. Szilveszter pápa arról a két zsinatról, amelyet a császár hívott össze. Nem jelent meg személyesen, önmaga helyett képviselőt küldött. Egyes források szerint azért, mert nem volt szokásban, hogy a zsinatot a világi uralkodó hívja össze, és a pápa óvatosságból döntött úgy, hogy inkább távol marad.


Szilveszter pápa megkereszteli Konstantin császárt — Szent Kereszt-bazilika, Firenze

Más magyarázat szerint hiúságból döntött úgy, hogy nem jelenik meg: Róma püspökeként ugyanis nem volt képes rá, hogy elfogadjon egy olyan zsinatot, amelyen nem Péter utódja, hanem egy világi vezető elnököl. Valószínűleg innen ered, hogy később, egészen a középkor végéig gyakorlatban maradt, hogy a pápa nem vesz részt személyesen a Rómán kívül megtartott zsinatokon.

Szent I. Szilveszter pápától nem maradt fenn írott emlék, és arról sem tudni, hogy tartott-e zsinatot Rómában. Csak halála után száz évvel kezdtek el komolyabban foglalkozni a személyével és a császárhoz fűződő kapcsolatával. Legendák szólnak erről a viszonyról, az egyik ilyen szerint a császár, miután meghódította Rómát, még egyszer üldözést kezdett a keresztények ellen, ezért büntetésként leprával sújtotta őt az ég. Egy éjszaka álmot látott: megjelent neki Péter és Pál, s az apostolok azt mondták, hogy gyógyulást sehol máshol nem remélhet, csak Szilveszter pápánál, aki tud egy csodatévő forrásról, melynek vize meggyógyítja a benne alámerítkezőket. Ám Szilveszter addigra elmenekült Rómából, ezért a császár követeket küldött érte, és amikor visszatért, elkezdte tanítani a császárt a kereszténységről, vagyis a hitre nevelte. Kiszabadíttatta vele azokat a foglyokat, akiket a keresztény hitük miatt börtönöztek be. Ezek után elvezette a császárt a forráshoz, ahol az uralkodó megmerítkezett, majd meg is gyógyult. Hálája jeléül ajándékokkal és engedményekkel halmozta el az egyházat, állítólag egy templom építésénél maga is segédkezett, a saját vállán cipelte a földdel teli kosarakat.

Szilveszter pápáról az V. század óta emlékeznek meg. Ünnepnapját december 31-én tartják, és talán ez a legismertebb névnap mind közül, hiszen az újévhez is kötődik.

Istenünk, jöjj segítségére népednek! Kormányozz és vezess minket, hogy közbenjárónk, Szent Szilveszter pápa oltalmával biztos úton haladjunk földi életünkben, és eljussunk az örök boldogságba.


A szent pápa szobra a pisai Szent Szilveszter-templom homlokzatán (Illusztrációk forrása: Magyar Kurír)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..