home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szilvafesztivál a templomtorony alatt
Fehér Márta
2021.09.23.
LXXVI. évf. 38. szám
Szilvafesztivál a templomtorony alatt

Szilvalekvár, szilvakompót, szilvapálinka és megannyi szilvás kalács: dióval, mákkal megbolondított, kókusszal társított, lusta pite, kelt tészta vagy piskóta közé rejtett, csokikrémmel takart és a megunhatatlan szilvás gombóc, szilvalekvárral töltött palacsinta, no meg a hájas kifli, mmm… mennyi finomság egy helyen! Szilvafesztivált rendeztek Tiszaszentmiklóson, a sorrendben ötödik ilyen eseményhez bablevesfőző versenyt is körítettek a szervezők.

Törteli János, Csóka Községi Tanácsának tagja, a szervező Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke elmondta, olyan nagyobb méretű fesztivált álmodtak meg évekkel ezelőtt, amely össze tudja hozni a különböző nemzetiségeket: magyarokat, szerbeket, lengyeleket. Így jött létre ez a rendezvény. És hogy miért éppen a szilva?

— Amikor az ember végigmegy Tiszaszentmiklóson, nem talál olyan házat, ahol vagy az utcán, vagy a kertben, udvarban ne volna szilva. Itt még az idén is jól termett! Szilvapálinka-mintából hatvan, kalácsból harminc, lekvárból harminc-negyven mintát adtak át a résztvevők minősítésre. Örömmel tölt el, hogy öt év alatt nem adtuk alább! Nagyon örülök, hogy a magyar közösség Tiszaszentmiklóson, annak ellenére, hogy kevesen vagyunk, alig háromszázan, képes arra, hogy összehozza egy rendezvényen a falu minden nemzeti közösségét, méghozzá a Jézuska fedele alá, hiszen a szilvafesztiválnak a Szent József római katolikus templom plébániája ad otthont. Közösségünk megmutatta, hogy itt vagyunk, életképesek vagyunk, haladunk tovább, ápoljuk a hagyományainkat, a kultúránkat. Két nagy boldogság érte a közösségünket az idén: Az egyik az, hogy kilenc első osztályosunk van, ami nagy eredmény, húsz éve nem voltak ilyen sokan! A másik pedig, hogy a tél folyamán megpróbálunk ebből a kilenc gyerekből és a többi alsósból egy tánccsoportot összekovácsolni, hogy legyen, aki továbbviszi a kultúránkat.


Az egész falu örömmel készült

Török Klára Törökfaluból érkezett a Búzavirág énekcsoport tagjaként, visszatérő résztvevői a rendezvénynek. A rengeteg finomságtól roskadozó asztaluknál a csokoládéöntet-takaró alá rejtett, egész szem szilvával csábító édesség keltette fel az érdeklődésemet. Szilvás kúp a neve — árulja el Klára, és máris magyarázza, hogyan készül:

— Az alja kakaós piskóta, két tésztát sütök, a kettő közé szilvalekvár kerül, a tetejére pedig rumba áztatott, egész szilva, gazdagon leöntve csokoládémázzal.

Az asszony elmeséli, hogy a Török-tanyán laknak, negyven szilvafájuk van, az előző években nagyon sok termett, szilvapálinkára is bőven jutott, az idén azonban még öt szem szilva sem termett a kertben. A nagy meleg tönkretette a gyümölcsöt, teljesen megaszalódott a szilva a fán — panaszolja.


Együtt a templomtorony alatt

Slavica Medić a házigazda falu szülöttje. Dekupázs technikával díszített ajándéktárgyait kínálta az arra járóknak, az asztalára került szilvalekvár pedig saját készítésű.

— Mi a kései stanley szilvából készült lekvárt szeretjük, ez a fajta különleges aromát és édes ízt a lekvárnak. Ledarálom a szilvát, hozzáadom a cukrot, összekeverem, egy éjszakát pihentetem, majd másnap főzöm. Nálunk otthon sokféle lekvár, befőtt, savanyúság készül, napi két órát erre a tevékenységre szánok, anyukámtól tanultam, hogyan kell elkészíteni a télirevalót. Nagy kertünk van, sokféle gyümölccsel, zöldséggel, így saját termés kerül az üvegekbe.


Fellépésre várva

Češljar Nataša is Tiszaszentmiklóson él, ide jött férjhez Feketetóról, apósa szilvatermesztéssel foglalkozik, pálinka és lekvár minden évben van náluk. Nataša pedig rengeteg gombócot készít.

— Egy ebédre negyven-ötven gombócot főzök, három gyerekem van, és nagyon szeretik! Sok krumpli, egy kevés liszt, tojás, és nagyon puhára kell gyúrni a tésztát, ennyi a titka. Meg a szép aranybarnára pirított zsemlemorzsa cukorral.

Milovski Ida a Bánáti Lengyelek Egyesületének tagja, ősei Lengyelországból érkeztek a faluba. Kék színű mázzal bevont és csokilevelekkel díszített roládja igazi különlegességnek számított.

— Öttojásos piskótát sütöttem — lehet akár kókuszos, mákos, csokis, kinek mi van otthon —, a szilvát cukorral, zselatinnal megfőztem, megkentem vele a tésztát, erre került a főzött csokikrém, majd feltekertem, díszítettem.


Szilvából készült finomságok a Bánáti Lengyelek Egyesülete asztalán

A csókai Oláh Anna a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjával érkezett.

— Nagyon szép hímzéseket hoztunk, ezeket a barátnőim készítették, én inkább gyöngyfűzéssel, szövéssel foglalkozom, táskákat, neszesszereket gyártok. Van keletjük, de ebből nem lehet meggazdagodni! Szilvapálinkát hoztam a minősítésre, a férjem főzi, én is szoktam segíteni neki. A jó szilvapálinka titka, hogy egészséges, hibátlan szilva kerüljön a tiszta edénybe, a cefrét mindennap alaposan meg kell keverni — az alját is, nem csak a tetejét! —, tisztázásnál pedig a rézelejét le kell önteni! Az idén sajnos nem volt nálunk szilva. A régi, hagyományos boldogasszonyszilvát termesztjük, nem igényel nagy gondozást, permetezni sem szoktuk, megmetsszük a fákat, és szereti a kiadós, kétheti locsolást.


Tiszaszentmiklóson az idén is jól termett a szilva

A babfőző versenyre tizen-egynéhány csapat jelentkezett. A bográcsosban rotyogó bableveseket Piri Róbert, a magyarországi Szabadtűzi Lovagrend tagja zsűrizte társaival.

— Bablevest kell főzni, nem paprikást, hanem levest. A magyar konyhától eltér a soknemzetiségű Vajdaság gasztronómiája, hiszen keveredtek a kultúrák. A bableves itt is, ott is bableves, de egészen más az ízvilága. Jó ez is, az is! Figyelni kell az állagára, a színére, és ami a legfontosabb: a leves az leves, nincs benne semmi más, csak bab és lé. A belefőtt zöldségeket és húst külön kell tálalni!

A szilvafesztivál eredményhirdetéssel és multikulturális művelődési műsorral ért véget.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..