home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szilárd alapra építve
Tóth Tibor
2021.05.06.
LXXVI. évf. 16. szám
Szilárd alapra építve

A Spartacus atlétái számára sem volt egyszerű a 2020-as idény. A járványhelyzet miatt a versenyzők több mint három hónapig nem edzhettek a városi stadionban, ami jócskán megnehezítette a megmérettetésekre való felkészülést. A 2021-es idényben két versenyt már lebonyolítottak, melyen a szabadkai atléták több érmet szereztek.

— Az elmúlt évben a versenyeken főleg pionírokkal, serdülőkkel és ifikkel vettünk részt, mivel nagyon kevés a felnőtt atlétánk. Érdekes jelenség, hogy legjobb versenyzőink az Egyesült Államokban folytatják tanulmányaikat, ezzel együtt sportkarrierjüket is. Az elmúlt évben három utazott az óceánon túlra, és ki-ki saját egyeteme színeiben sportol tovább. Nekünk az utánpótlás-korosztályú fiatalok maradtak, akikkel Kőrösi József, Evetović Béla és Zvezdan Kalmar foglalkoznak. A sprinterek Kőrösi keze alatt dolgoznak, Evetovićhoz a dobóatléták, Kalmarhoz pedig a középtávfutók tartoznak. A tavalyi eredmények közül kiemelném a gunarasi Csorba testvéreket, Tamást és Orsolyát, akik súlylökésben, kalapácsvetésben és diszkoszvetésben egyaránt kiváló eredményeket értek el. A középtávfutók közül Maksim Puškar emelkedik ki, aki tavaly és az idén is megmutatta, hogy az egyik legjobb, ha nem a legjobb középtávfutó saját korosztályában. Távolugróink között vannak országos bajnokok, második és harmadik helyezettek, tehát ebben az ugrószámban is erősek vagyunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy az Egyesült Államokból visszatért klubunk korábbi kitűnősége, Jovana Ilić, aki a folyó idényben távolugrásban és hármasugrásban áll rajthoz. Kiemelném Kőrösi nagyszerű munkáját és Kamaszi Ferenc segítségét, aki Újvidékről jár rendszeresen hozzánk, és segíti Ilić felkészülését, a hármasugrás technikájának mind tökéletesebb kivitelezését — mondta Ubori László, a Spartacus Atlétikai Klub korábbi főtitkára, a klub vezetőségi tagja.


Ubori László

A közelmúltban atlétikai iskola kezdte meg munkáját a klub berkein belül. Az iskola minden szerdán 9 és 15, valamint szombaton 9 órától a városi stadionban várja mindazon gyermekek jelentkezését, akik atlétikával szeretnének foglalkozni.

— A korábbi tapasztalatok szerint a gyerekek érdekeltek, és nagyon szeretik az atlétikaiskolát. Hasonló jellegű munkát a Kizur István és a Széchenyi István Általános Iskolában már végeztem, ahol a tornaórákon edzést tartottunk, majd a két iskola között versenyt is szerveztünk. A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozásokat, mindent beleadtak a minél jobb eredmény elérése érdekében, nagy részük pedig azóta is kijár a stadionba. Az atlétikát nem hiába nevezik a sportok királynőjének, hiszen a többi sportág alapja. Ha a gyerek megtanul szabályosan futni, ugrani, akkor ezt a többi sportág űzésénél is tudja alkalmazni. A korosztályok közül a pionírok a legnépesebbek, de a létszámot tovább bővítenénk, hiszen a tömegből kerülnek ki azok az atléták, akik később, az ifjúsági és a felnőttmezőnyben jelentős eredményeket érhetnek el. Széles alapot szeretnénk nyújtani számukra, hiszen szilárd alapra lehet nagy házat építeni. Fontos a gyerekek koordinációs készségének fejlesztése. Az évek során találkoztam olyan gyerekekkel, akik harmadik-negyedik osztályban nem tudtak páros lábbal hátraugrani. Nem elhanyagolható a robbanékonyság fejlesztése sem, mely 12 éves korig tehető meg, utána már csak a gyorsaság és a kitartás erősíthető. Ha a fiatalok alapgyorsaságát 10-20%-kal felemeljük, akkor sokkal könnyebben veszik majd az akadályokat, bármely sportágról legyen is szó — emelte ki Ubori.

A 2021-es idény első sikere Maksim Puškar nevéhez fűződik, aki a fiatalabb juniorok mezőnyében 3000 méteren fedett pályás országos bajnoki címet szerzett. Ugyanezen a versenyen a női 4 x 200 méteres váltó (Jovana Bidžić, Ines Matković, Anđela Rašković, Minja Kopunović) a 7. helyen ért célba. A téli országos dobókupán Csorba Tamás súlylökésben és kalapácsvetésben is bronzérmet nyert, mindkét dobószámban új egyéni csúcsot állított fel. A fedett pályás országos veteránbajnokságon Radovan Radulović 3000 méteres gyaloglásban, 3000 méteres síkfutásban és a 4 x 200 méteres váltó tagjaként is aranyérmet nyert a 65 éven felüliek mezőnyében. Az 55 éven felüliek között Kasziba Szilveszter súlylökésben és magasugrásban is a dobogó legfelső fokára állhatott. A Spartacus tagjai további két súlylökőaranyat szereztek, melyek Sinkó Árpád (40 éven felüliek) és Varga Violetta (35 éven felüliek) nevéhez fűződnek.

Néhány éve teljesen új pályán készülhetnek az atléták. A létesítményben eddig csak iskolás bajnokságokat rendeztek, az elmúlt évben azonban a klub az országos serdülőbajnokságnak szeretett volna otthont adni, ám a Szerbiai Atlétikai Szövetségtől nem érkeztek meg az ígért gátak, rudak, a magasugróléc és az egyéb eszközök, melyek nélkülözhetetlenek egy-egy verseny lebonyolításához. A Spartacus Atlétikai Klub jelentős erőket mozgósít annak érdekében, hogy az országos szövetség állja a szavát, egyelőre eredménytelenül. A klub 2022-ben szeretné megrendezni a B kategóriás felnőttcsapat-Európa-bajnokságot, ahol a többi közt a szerbiai és a magyar válogatott is rajthoz állna.

A városi költségvetésből minden klub 20%-kal kevesebbet kapott az elmúlt évhez képest, ami az atlétáknál is jelentős gondot okoz.

— Korábban 500 000 dinárt kaptunk a városi költségvetésből, most ez az összeg 400 000 dinár, mely nagyon kevés. Az elmúlt idényben a szülők és egyes támogatóink segítségével tudtuk a gyerekeket versenyre vinni, pedig akkor még nagyobb összegben részesültünk. Az idei évre előirányzott összeg a minibuszok bérlésére sem elegendő, új szerelés, melegítő, futócipők vásárlásáról pedig álmodni sem merünk. Korábban minden sokkal könnyebb volt, hiszen működtek a városban olyan vállalatok, amelyek segítették a sporttevékenységet. A mai magánvállalatok nem igazán támogatják a sportot. Ha egyszer felismerik a fejlett sportélet szükségességét, akkor újra fellendül a sportélet a városban, és Szabadka ismét eléri azt a szintet, amelyet a sportok városa valamikor képviselt — mondta Ubori, majd hozzátette, hogy a fiatalítás érdekében lemondott a klubban eddig betöltött főtitkári tisztségéről, melyet a továbbiakban egy fiatal testnevelő tanárnő, Tihana Tumbas tölt be, de a klub vezetőségének tagjaként továbbra is a klub minél jobb eredményeiért dolgozik.

A Spartacus Atlétikai Klubban bíznak abban, hogy a naptárban szereplő versenyeket az idén megtartják, és az egyesület versenyzői a kiváló idénykezdet után a szezon hátralévő részében is hasonló eredményeket érnek el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..