home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szijjártó: a szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon
(MTI)
2022.04.05.
LXXVII. évf. 13. szám
Szijjártó: a szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon

A szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon, ezért fontos lenne, hogy az európai politikusok jobban megértsék a térség helyzetét, ehhez azonban büntetőintézkedések helyett tárgyalniuk kellene az érintett vezetőkkel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Mostarban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető először Dragan Coviccsal, a boszniai horvátok vezetőjével egyeztetett, aki szerinte rendkívül korrekten szólalt meg a magyarországi választásokkal kapcsolatban.

A találkozót követően leszögezte: "Magyarország abban érdekelt, hogy Bosznia-Hercegovinában béke, stabilitás és nyugalom legyen". Ehhez pedig arra is szükség van, hogy az államalkotó nemzetek "megtalálják a számításaikat".


Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter 

Hozzátette, hogy a kormány támogatja a horvát nemzeti közösséget a nemzetközi szerződések biztosította jogaik teljes körű érvényesítésében, s ebben az európai platformokon is számíthatnak hazánkra.

Szijjártó Péter ezt követően Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek vezetőjével tárgyalt, és bejelentette, hogy mivel a térség békéjének és stabilitásának vannak gazdasági feltételei is, Magyarország jelentős gazdaságfejlesztési programot indít Bosznia-Hercegovinában, illetve a boszniai Szerb Köztársaságban, első körben harmincmillió euró értékben.

"A Nyugat-Balkánon nem lehet szankciókkal békét és nyugalmat teremteni, ezért arra kérem az európai politikusokat, hogy ne Dodik elnök úrról, hanem Dodik elnök úrral beszéljenek, és akkor sokkal jobban meg fogják érteni az itteni helyzetet" - fogalmazott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..