home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Szigorúbb ellenőrzés, védettségi igazolvány, változások az oktatásban
Szerbiai RTV
2021.09.13.
LXXVI. évf. 36. szám
Szigorúbb ellenőrzés, védettségi igazolvány, változások az oktatásban

A válságstáb hétvégi ülésén egyelőre újabb korlátozásokról nem döntöttek, de szigorúbb ellenőrzést jelentettek be.

–Az állam mindent megtett a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, sokkal többet is, mint a világ országainak többsége – mondta az ülést követő sajtótájékoztatóján Ana Brnabić szerb kormányfő. Hangsúlyozta azt is, hogy három új covid-kórház épült, Szerbia beszerezte a legújabb gyógyszerkészítményeket, elegendő mennyiségű vakcinát vásárolt, jelenleg is négy fajta védőoltás áll a polgárok rendelkezésére, és biztosítva van a harmadik dózis felvétele is, valamint vakcinagyárak épülnek Szerbiában. Brnabić szerint az emberek nem hallgatnak az orvosokra és fittyet hánynak az egyéni felelősségre.

–Ma normálisan élhetnénk, ha mindenki időben beoltatta volna magát – szögezte le. Véleménye szerint az egyetlen megoldás az oltakozás, vagyis nem az újabb szigorításoktól, hanem a vakcinától várható eredmény. Amennyiben viszont a helyzet változatlan marad, akkor kénytelenek lesznek Szerbiában bevezetni a védettségi igazolványokat, és csak ezekkel látogathatják majd a polgárok az éttermeket, bárokat, szórakozóhelyeket. Arról folyik az egyeztetés, hogy a védettségi igazolványok beillesztése a jogrendbe ne legyen ellentétes az alkotmánnyal vagy az emberi jogi rendelkezéssekkel. Ott vezetjük be a covid-igazolást, ahol nem elengedhetetlen, hogy az emberek tartózkodjanak, illetve ahol magas a fertőzési kockázat. Ezek az éjszakai klubok, a kávézók, az éttermek zárt terei, de semmiképpen sem fogjuk bevezetni a védettségi igazolványt a kiskereskedelmi egységekben – mondta a kormányfő. 

Az egyre összetettebb járványhelyzet miatt az oktatási minisztérium úgy döntött, hogy szeptember 13-ától Szerbia negyven községének és önkormányzatának diákjai az interneten keresztül és a kombinált modell szerint követhetik az órákat.

Miloš Blagojević középfokú oktatásért felelős miniszterhelyettes a Szerbiai RTV műsorában kijelentette, nem számít nagy problémákra, mert mint mondta, a diákok most már felkészültek, a tanárok pedig megfelelő digitális ismereteket szereztek. A 40 község összes középiskolájában a teljesen online, míg a hetedik és nyolcadik osztályokban a kombinált tanítási modellt alkalmazzák, a több mint 16 fős osztályokat két csoportra osztják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..