Szigorúan ellenőrzött határok

Szigorúan ellenőrzött határok

Sokak fél életüket a különféle határátkelőhelyeken töltik. Amióta a modern kori, Európán belüli népvándorlás elindult, avagy a II. világháború utáni évtizedek óta mindennaposak az egytől akár tizenkét órán át tartó várakozások a kontinens keleti részein.

Ezen belül a Balkán mindig is élen járt a mindenfajta racionalitást nélkülözve meghúzott határvonalak erőltetett védelmének képviseletében. Az évszázados egymásnak feszülés folytán az újabbnál újabb, illetve a réges-régi szomszédos országokat egy közös tényező kötötte, illetve köti jelenleg is össze, ez pedig a másikkal szembeni abszolút bizalmatlanság. Ez az egészségtelen társadalmi szembenállás pedig éppen elegendő ahhoz, hogy semelyik országnak se legyen igazán érdeke a határok teljes mértékű szabaddá tétele.

Az egykori világháborúk utáni káros döntéseknek, határmódosításoknak, területelcsatolásoknak szintén súlyos hozadékai voltak és vannak. Bizonyos országok tudat alatt mindig féltik azokat a területeket, amelyek valójában nem az övéik, ezért más országok még jobban féltik a még megmaradt, illetve megőrzött területeiket. Így a bizalmatlanságnak soha nem lesz vége. Emellett több tízmillió ember hagyta el a térséget az elmúlt fél évszázad során. Az ezernyi nemzetből és nemzetiségből kialakuló néptömegek pedig egyfajta állandó mozgásban levő bizonytalansági folyamatot képeznek Közép- és Kelet-Európában.

Ha pedig ehhez még hozzávesszük az új keletű migrációt mint rendkívül kockázatos biztonságpolitikai tényezőt, akkor megállapíthatjuk, hogy a jövőben még jobban le fognak szűkülni a szabad mozgásterek, illetve még többen fogják a fél életüket a határátkelőhelyeken tölteni. Amíg Európa nyugati társadalmai továbbra is az EU előnyeit élvezik a szabad mozgás terén, addig itt, „valahol Európában” minden egyes ország polgárai továbbra is szigorúan ellenőrzött, vasfüggönyszerű határok mentén tengetik mindennapjaikat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szigorúan ellenőrzött határok
Heti Jegyzet
Szigorúan ellenőrzött határok
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink