home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szigorodtak az óvintézkedések
Kartali Róbert
2020.03.25.
LXXV. évf. 13. szám
Szigorodtak az óvintézkedések

Stratégiát vált a kormány — Tizenhatan vannak lélegeztetőgépen — Amit még tudni kell

Stratégiát vált a kormány

Lapzártánkig Szerbiában három halálos áldozatot követelt a koronavírus, továbbá 249-re emelkedett a fertőzöttek száma. A vírus harmadik szerbiai halálos áldozata egy hatvanéves nő, akinek nem voltak súlyosabb tünetei — jelentette ki hétfő esti sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A szerb köztársasági elnök a sajtóeseményen elmondta, hogy a vírus további gyors terjedésének megfékezése érdekében stratégiát vált a kormány. A Kínából érkező szakorvosokból álló delegáció tanácsára megkezdik a lakosság tömeges tesztelését, hogy minél több vírushordozó személyt tudjanak izolálni és karanténba helyezni. Mint mondta, ezáltal minden bizonnyal ugrásszerűen megemelkedik a regisztrált betegek száma. Minden fertőzöttet szigorúan elszigetelnek, így azokat is, akiknél csak enyhébb tünetek jelentkeztek. Szigorítják a büntetéseket is, 3-tól 12 évi börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik megszegik az előírt házi karantént. A kijárási tilalmat nem szigorítják tovább, tehát továbbra is marad a 17 és hajnali 5 óra közötti időszak. A szerb elnök azt is kijelentette, hogy a kínai szakemberek szerint ha a polgárok fegyelmezetten betartják az előírt óvintézkedéseket, akkor akár a következő 21-28 nap alatt gátat vethetnének a vírus terjedésének. Vučić szerint szóba került Belgrád egyes városrészeinek lezárása is, melyekben gócpontok alakultak ki. Mindezt annak érdekében, hogy Szerbia elkerülje az olasz forgatókönyvet, Itáliában ugyanis már több mint 6000 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe. Az elnök a vírus gazdasági következményeinek enyhítése érdekében egy támogatási terv előkészítését is kilátásba helyezte, mint mondta, azok a magánvállalkozók, akik a krízis idején nem bocsátják el alkalmazottaikat, számíthatnak majd az állami támogatásokra. Az állami szektorban a fizetéseket nem csökkentik, és a nyugdíjak összege sem változik, a nehéz helyzetre való tekintettel pedig a márciusi nyugdíjakat április 10-én egy részletben fizetik ki, melyet egy 4000 dináros egyszeri segéllyel egészítenek ki.

Szalai Attila illusztrációja

Tizenhatan vannak lélegeztetőgépen

Hétfőig összesen 822 személyt teszteltek a koronavírus gyanújával. A 249 fertőzött személy közül 125-en szorulnak kórházi kezelésre, és 3 személy gyógyult ki a betegségből — emelte ki Predrag Kon járványügyi szakértő hétfőn. Ekkor 16 személy volt lélegeztetőgépen, mint kiderült, közülük a legfiatalabb 1985-ben, a másik legfiatalabb pedig 1977-ben született. A regisztrált fertőzöttek átlagéletkora 50 év, kétharmada férfi.

Amit még tudni kell

A kijárási tilalom 17 és 5 óra között van érvényben, a vasárnapot kivéve, amikor hajnali 3-ig tart. A 65 év felettiek egyáltalán nem mehetnek utcára, az 5000-nél kevesebb lakosú településeken ez a tilalom csupán a 70 év felettieket érinti. Az idősek vasárnaponként 3 és 8 óra között tudnak bevásárolni a kijelölt üzletekben, illetve gyógyszertárba menni. A házi kedvenceket sétáltatni a kijárási tilalom alatt 20 és 21 óra között lehet, legfeljebb 20 percig, a lakhelyüktől legfeljebb 200 méteren belül. Leálltak a településközi autóbusz- és vonatjáratok, valamint a helyi tömegközlekedés is, bezártak a bevásárlóközpontok, a piacok, az éttermek pedig csak házhoz szállítással működhetnek. Az öt főnél tömegesebb beltéri összejöveteleket is betiltották, a parkokban, a szabadtéri sportpályákon is tilos tartózkodni, valamint bezártak a szórakozóhelyek, az uszodák és az edzőtermek is. A templomokban pedig minden nyilvános szertartás elmarad, csak temetéseket végeznek.

Maradjunk otthon, és vigyázzunk egymásra!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..