home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Szigeti találkozók Csantavéren
SZEDLÁR Rudolf
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Szigeti találkozók Csantavéren

A Chontafeyer civil szervezet az elmúlt öt évben nem kis erőfeszítés és költség árán sikeres találkozókon hozta össze a helyi és a külföldön élő csantavérieket. Ezek a találkozók minden év augusztus második hétvégéjén zajlottak le a Csík-ér völgyében, a ,,Sziget”-en. A jó hangulatot kü...

A Chontafeyer civil szervezet az elmúlt öt évben nem kis erőfeszítés és költség árán sikeres találkozókon hozta össze a helyi és a külföldön élő csantavérieket. Ezek a találkozók minden év augusztus második hétvégéjén zajlottak le a Csík-ér völgyében, a ,,Sziget”-en. A jó hangulatot különféle szórakoztató rendezvényekkel, újraismerkedésekkel és ízletes ételekkel, italokkal tették felejthetetlenné.
November 17-én este a Chontafeyer baráti összejövetelre hívta meg a támogatókat és az aktív tagokat. A vacsora felszolgálása előtt Földi Márta, a szervezet elnöke rövid felszólalásában köszöntötte a vendégeket, többek között Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Szekeres László Alapítvány elnökét, Pásztor Bálintot, az MNT Intézőbizottsága elnökét, parlamenti képviselőt, dr. Papp Árpádot, a Kosztolányi Diáksegélyező elnökét mint tiszteletbeli csantavérit, Dudás Károlyt, a VMMSZ elnökét, írót, publicistát, a Hétnap főszerkesztőjét, továbbá a helyi és a külhoni csantavéri támogatókat és szervezőket.
Földi Márta beszédében a következőket hangsúlyozta: ,,Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy a szigeti találkozóra, melyet az idén ötödik alkalommal szerveztünk meg, szükség van, és értelme is úgy mutatkozik meg igazán, ha a kezdeményezés belülről, azaz Csantavérről fogan meg. Ily módon válhat hagyománnyá, s ez mindannyiunk vágya, hite. Gátat tudunk vetni a lassú felmorzsolódásnak, egyrészt úgy, hogyha a helyi népszokásainkat, kulturális értékeinket megőrizzük, és ezeken a találkozókon feltárjuk, bemutatjuk. A kiállításon a népi hangszerek, a népművészeti és egyéb műalkotások, festmények megtekinthetők, akárcsak a házi készítésű finomságok, sőt meg is vásárolhatók, és persze megkóstolhatók.
Állítjuk, hogy a magyar szellemiséget és a mindenáron való megmaradás vágyát az idegenkezűség sem volt képes megszüntetni, így akiket a sors vidékre vagy külföldre sodort el, azok is szívesen térnek vissza, hogy e pár napon táplálékot szívjanak az ősi földből. Gyökereinket nem elmetszeni, hanem inkább összefonni vagyunk képesek a magyar közösségi öntudat és szellemiség megerősítésével. Munkánk óriási példaképpé válhat az eljövendő ifjú értelmiség számára! Bár ki kell harcolnunk a megfelelő körülményeket, melyekhez nélkülözhetetlen a fokozott pozitív hozzáállás mind az anyagi támogatás, mind a tervszerű utánpótlás-nevelés formájában, nem utolsósorban pedig közös erőre és összefogásra van szükség -- és ez a legszentebb.”
Az elnök asszony meghatódva köszönte meg a tisztelet jeléül kapott ajándéktortát, valamint a félszáz meghívott önzetlen segítségét és támogatását, abban a reményben, hogy a jövő évi nagy találkozó az eddigieknél kiterjedtebb formában, az itthoni csantavériek aktívabb részvételével valósul meg, és a szponzorok önzetlensége által még színesebb és emlékezetesebb lesz.
Előre, Csantavér, az összetartozás jegyében!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..