home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés – állami támogatással
Szerkesztőségi összeállítás
2021.04.21.
LXXVI. évf. 16. szám
Szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés – állami támogatással

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium három törvényt készített elő, melyek értelmében több támogatásra is pályázhatnak majd a szerbiai polgárok. Ide tartozik a nyílászárók cseréje, a házak, lakások szigetelésére, valamint az új fűtési rendszerek beszerelése is.

A nyílászárók cseréjénél a költségek 50 százalékát fele-fele arányban az Energiahatékonysági Igazgatóság és a helyi önkormányzat állja, a másik felét pedig az ingatlan tulajdonosa. A támogatást a tervek szerint az épületek külső szigetelésére is igényelhetik majd a polgárok.

Mivel a környezetkímélő fűtési rendszerek széles körű alkalmazását is szorgalmazza az állam, a fűtőtestek cseréjét is 50 százalékos támogatásban részesítik. Az energia hatékony felhasználását célzó rendelkezések életbe lépésével ugyanakkor betilthatják, hogy a lakosok gumi, műanyag, szén, illetve fűtőolaj (mazut) égetésével melegítsenek.

Az energiatakarékosságot megvalósító program keretében 1,2 millió olyan fűtőtestet cseréjét tervezik az országban, amelyek nem felelnek meg a ökológiai előírásoknak. A lakosoknak az év végéig át kellene térniük a biomassza, a földgáz vagy a villanyáram használatára – mondta a témával kapcsolatban Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter. Hozzátette, ismeretes számukra, hogy a lakosság nagy része nem tudja vállalni ezeket a költségeket, ezért a nyílászárók cseréje mellett támogatni fogják az energiahatékony fűtési megoldásokat is. A program felelőse a környezetvédelmi minisztérium irányításával az Energiatakarékossági Igazgatóság.

Az elképzelés szerint a minisztérium az önkormányzatok részére hirdet pályázatot, amelyeken keresztül a lakosok átadhatják igényléseiket az 50 százalékos támogatásra. A kiírására jelentkező önkormányzatoknak a pályázatban fel kell tüntetniük, mekkora mértékben és milyen feltételekkel támogatnák a lakások energiahatékony felújítását. A pozitív elbírálását követően az önkormányzatok közbeszerzési eljárást írnak ki azon cégek számára, melyek vállalják az említett felújítások kivitelezését. Az eljárás lebonyolítása után közzéteszik a kiválasztott cégek listáját, a lakosok pedig ezen vállalatok előszámláival kérelmezhetik az 50 százalékos állami támogatást.

A kérelmek elbírálásakor az önkormányzatok szakemberei megbizonyosodnak a jogosultságról, jegyzékbe veszik az igényléseket, majd elvégzik a kifizetéseket. A munkálatok összértékére meghatároznak majd egy felső határt, a támogatást pedig az állami büdzséből közvetlenül a kivitelező számlájára utalják – hangsúlyozza az energetikai minisztérium közleménye.  

A tervek szerint a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés mintegy hárommillió háztartásban valósulhatna meg állami támogatással.

A nyílászárók cseréjére vonatkozó támogatási lehetőség várhatóan júniustól már elérhetővé válik, a többi pedig később várható.

Az új törvények egyebek mellett lehetővé teszik majd, hogy az áramfogyasztók áramtermelőkké is váljanak, minden házra, társasépületre napelemek kerülhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..