home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szeretetben összeforrva, egy közös test tagjai…
Martinek Imre
2018.05.26.
LXXIII. évf. 21. szám
Szeretetben összeforrva, egy közös test tagjai…

Helyszíni tudósítóinktól

A XV. Református Zenei Fesztivál (RZF, 2018) május 25-i, hivatalos nyitónapjának tematikus összefoglalója
 

A RZF 2018 hivatalos nyitónapjának, vagyis május 25-e reggelén és délelőttjén még vigasztalhatatlannak tűnő komor komolysággal tüsténkedő esőfelhők borították be a főváros mindkét partját és környékét. Pár órával később aztán mégiscsak kisütött a Nap, mielőbbi benépesítésre bátorítva az immár másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező nyílt sisakos rendezvény helyszíneit.

A Kálvin tér mindenekelőtt a Diák-Tanár menet kiindulópontja volt, ahol a felvonulást megelőzően a Magyar Honvédség veszprémi Légierő Zenekara adott rézfúvós térzenét, Toldi Miklós karnagy vezényletével. Összhangban a korábbi évek bevett gyakorlatával, a Bakáts téren nemcsak a kézművesek állíthattak standokat, de önkéntes véradásra is volt lehetőség, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének szervezésében. Közvetlenül a nyitóáhítat előtt a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Középiskola Fúvószenekara lépett színre Tóth Tamás karnagy vezényletével. Böszörményi Gergely fesztiváligazgató köszöntője után dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Az Igét, teljessé téve mindezt a veszprémi fúvószenekar szolgálatával, Harkai Ferenc tiszteletes úr, a Kispest Központi Református Egyházközség lelkipásztora hirdette.

Némi műszaki átcsoportosítás után elsőként a Muzsikás együttes és Kacsó Hanga Borbála léptek színre. Őket a Makám, majd Pál István – Szalonna és bandája követték ezen a helyszínen. A Ráday utca 28. második emeletén, vagyis a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében, az egybegyűltek a Vujicsics együttes és a Sebő együttes gazdag repertoárjából kaphattak ízelítőt, illetve folytathattak kerekasztal-beszélgetést dr. Bogár László közgazdászprofesszorral. Mi több, a nevezettek egy, saját maguk által választott igeszakasszal „indítottak”. Az érdeklődőket a Bibliás Könyvesbolt kínálata és a Bibliamúzeum alkalmi tárlata mellett egy, Istentisztelet ecsettel elnevezésű kiállítás is megszólította. Ez utóbbi keretében Mátyás Lajos nyugalmazott esperes akvarelljeibe kaphattunk betekintést, amelyek 351 dunántúli (a Somogyi, Tatai, Őrségi, Mezőföldi, Veszprémi és Pápai Egyházmegyéből) református templom mását hozták elénk.

A Bakáts térről rajtoló, s közvetlenül a Kálvin téri református templom előtt kiteljesedő zsoltáros fáklyásmenetet hangszerileg a Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes kísérte a Ráday utcán keresztül. A késő esti zenés áhítat köszöntői gondolatait elsőként Páll László lelkipásztor osztotta meg az egybegyűltekkel. A Zsoltárok Könyvének 134. részére építkezve Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke tolmácsolta az Igét. Az istentiszteletet, melyben az új énekeskönyv előkészítő füzeteiből is csendültek fel énekek Bódiss Tamás orgonista-kántor által, Michael Harris edinburghi orgonaművész, illetve a  Virtuózok-döntős furulyás, Kiss Benedek és az őt zongorán lekísérő édesapa, Kiss Zoltán szolgálata is kiegészítette.

A nyitónap eseményeit a Lónyay Utcai Református Gimnázium udvarán megtartott éjszakai csángó táncház zárta a Servet zenekar közreműködésével.  

(folytatás következik)


Tekintse meg az esemény képgalériáját is, Martinek Imre és Györffi Réka felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..