home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
„Szeresd a fát!”
(m. k. o.)
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
„Szeresd a fát!”

Összefogással a falu környezetének megóvásáért, szépítéséért — Mint ahogyan minden évben, a kishegyesi helyi szervezet az idén is szervezett fásítási akciót, amelybe ezúttal bekapcsolódott a Greenhead Környezetvédelmi Egyesület, valamint a helyi általános iskola ökológiai szakcsoportja is, a Bagoly-suli.

Sípos Tibortól, a helyi közösség titkárától megtudtuk, hogy a lakosság az idén 430 facsemetét igényelt, amelyet különféle faiskoláktól rendelt meg. Kőrisfa, nyírfa, hárs, akác, gömbakác, gömbkőris, csörgőfa, berkenye és lila díszszilva közül választhattak az érdeklődők. Ezenkívül különféle talajtakaró díszcserjéket és tujaféléket is beszereztek, ez utóbbiakkal a falu bizonyos részeit frissítették fel, szépítették — így pl. a Szabadka felőli főút és a Vasút utca ölelkezésében található kopjafa körüli teret is. Ezekben a munkálatokban már az iskolások és a környezetvédők önkéntesei is részt vettek.

Puskás Valéria környezetvédelmi mérnöktől, a Green-head elnökétől megtudtuk, hogy a környezetvédelmi civil szervezet Udvardi Ildikó javaslatára tavaly márciusban alakult meg azzal a céllal, hogy ismeretterjesztő előadásokkal környezettudatosságra nevelje a fiatalokat, valamint hogy különféle munkaakciókkal hozzájáruljon a falu arculatának csinosításához — példát mutatva ezzel a felnövő nemzedéknek. Februárban az energiatakarékosságról tartott előadást az iskolában, és ekkor indította el a szárazelemgyűjtő akcióját is a topolyai Arcus Környezetvédelmi Egyesülettel karöltve. A ,,batéria’’ ugyanis veszélyes hulladék, nem kerülhet a kommunális hulladék vagy a háztartási szemét közé. Nem szabad meggyújtani vagy a vízbe dobni, sőt a földbe ásni sem, mert nehézfémeket tartalmaz, amelyek lebomolva a táplálékláncba kerülnek, és súlyos betegségeket okozhatnak. A megmozdulás keretében az iskolában és a falu hét pontján állítottak fel szárazelemgyűjtő dobozokat. Márciusban a víz, áprilisban pedig a Föld világnapja alkalmából tartanak majd előadásokat. Ismeretterjesztő programjaikba a felnőtteket is bekapcsolták, nyílt napot, valamint egy kerekasztal-beszélgetést szerveztek a környezetvédelmi neveléssel kapcsolatban. Udvardi Ildikó szerint ugyanis már óvodás kortól tudatosítani kell a gyerekekben, hogy környezetbarát életet éljenek, és tisztelni kell azok erőbefektetését, akik már megtették az első lépéseket efelé (pl. nem törik ki az elültetett facsemetéket, nem rugdossák szét a szemétgyűjtő konténereket).

A Bagoly-suli zöld programjával szintén hasonló nevelési szándékokat óhajt megvalósítani nemcsak iskolai, hanem tágabb környezeti szinten is. Krekity Gabriella vezetésével ökológiai szakcsoportja — azonkívül, hogy következetesen részt vesz a fásítási munkaakciókban — bekapcsolódott a Székely Kapuk—Zöld Kapuk nemzetközi mozgalomba is. A tagok ennek keretében az Életfa témakört választották ki maguknak, vagyis előadásaikkal arra próbálják felhívni a kicsik és a nagyok figyelmét, hogy a fa valóban életet ad, ha megvigyázzuk, ha megfelelő életkörülményeket teremtünk neki (nem szennyezzük a talajt, a vizet, a levegőt). Mindezt egy saját kezűleg elkészített plakátsorozattal és alkalmi szövegkísérettel mutatják/mutatták be az óvodákban, az iskolában, sőt még a nemrég megtartott élőújságunkon is. Most az a tervük, hogy a helyi közösséggel és a civil szervezetekkel karöltve zölden, virágba borulva ünnepeljék meg az anyák napját (virágkiállítással, virágkarnevállal). Üzenetük az anyák köszöntése mellett jelképes is lesz: az Anyaföld virágba borulása is tőlünk függ, a környezetünk iránti szeretettel, a fák, virágok, bokrok megbecsülésével, ültetésével enyhíthetjük az egyre fenyegetőbb üvegházhatást.


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..