home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szerényebben ünnepeltek Lukácsfalván
Kónya-Kovács Otília
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Szerényebben ünnepeltek Lukácsfalván

A Kisboldogasszony napjához legközelebb eső hétvégén tartották meg Lukácsfalván a falunapot. A templombúcsú alkalmából bemutatott ünnepi szentmisét ft. Tapolcsányi Emánuel atya celebrálta Kalapis Sztoján SDB atya segítségével. A helybeli és a környékbeli híveket a Kisboldogasszony-templom ezúttal is teljes díszben várta.



Az idei ünneplés szerényebb volt az eddigieknél. Részben azért, mert ha a szervezők kap(ná)nak is támogatást, azt a város illetékesei az utolsó pillanatban utalnák át — mint ahogyan az lenni szokott —, így pedig nemigen lehet előre tervezni. Ebbe az állandó kiszolgáltatottságba a lukácsfalviak talán már egy kicsit bele is fáradtak. Éppen ezért úgy döntöttek — egyrészt az árvízkárosultakra való tekintettel, szolidaritásból, másrészt pedig a szeszélyes időjárást figyelembe véve —, hogy a jubiláris, tizedik Paradicsomnap elmarad. Egyetlen részét azonban mégis megtartották: a hagyományápoló kis kancsikások bemutatták a „paradicsomszedést”. Az állványra több sorban rakták fel a paradicsomot, melyet utána az ügyesebbek kancsikával „szedtek le”. A látványos bemutató a mester türelmét is dicséri, hiszen ő tanította meg a gyerekeknek, hogy a kancsika miként hallgat a gazdájára. Mert ez nem egyszerű, sok türelmet igényel, ha ugyanis az emberfia elhamarkodja, még a saját szemét is kivetheti a terelőszerszám sugarával, vagy legjobb esetben jól megsújtogatja magát.

A Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület szervezésében megtartották az ötödik festőtábort. A részvevők a most alakuló Lukács Lázár-emlékpark szépítésén fáradoztak. A település névadója előtt tisztelegve a terep egy óriási falfestménnyel gazdagodott. Az egyesület székházának falára egy nagy tájkép került, mely Lukácsfalva múltját, jelenét és jövőjét ábrázolja. Kormányos István az alapozásban és a címerek festésében vett részt Balanyi Réka segítségével. A falunapi alkotótáborban jelen volt még Rašević Rózsika, Meleghy Zsuzsanna és Hallai Mihály. Mint a művészek elmondták, az alkotást élő képnek tekintik, és időnként — egy-egy új ötlettel — ismét alkotásra hívják majd társaikat. A falfelületre felkerül Lukácsfalva minden testvértelepülésének címere, sőt egy kis térkép is, hadd lássa minden falubeli, a Kárpát-medence mely részén található Berekfürdő, Zalakomár, Csíkszentkirály, Tiszapéterfalva vagy Krasznahorkaváralja. 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..