home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Szerény körülmények, kiváló eredmények
Tóth Tibor
2015.10.05.
LXX. évf. 39. szám
Szerény körülmények, kiváló eredmények

Bizonyos klubok szerény körülmények között dolgoznak, az eredményeiken azonban ez nem látszik, mivel a versenyekről rendszerint érmek és helyezések sokaságával térnek haza. Ebbe a csoportba tartozik a Spartacus Kerékpárklub, melynek tagjai a Balkán-bajnokságon egy aranyat és egy bronzot, az országos bajnokságon egy aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot szereztek, a tartományi bajnokságon pedig három arany, két ezüst és két bronz volt a mérleg.

A csapat az idén eddig huszonöt versenyen állt rajthoz — hat még hátravan —, az utazások pedig 16 900 kilométert tesznek ki.

— Meg vagyok elégedve az eredményekkel, habár az elvárásaim az idény elején nagyobbak voltak. Nagyon régen voltunk már ennyire népesek, hiszen tizennyolc versenyzőm van, ami harminchat kereket jelent. A legkisebbek között Mark Perčić, az U15-ös kategóriában Kulcsár Ákos, Marko Bajić, Tóth Martin, Fodor Teodor, Luka Išpanović és Dino Avdić, az U17-nél Kulcsár Dávid, Nikola Skelić, Tóth Ronald, Pavle Mandić, az ifik mezőnyében Dario Nimčević, Dimitrije Đolai Žarković, Fekete András és Bertalan Balázs, a felnőtteknél pedig Milan Dragojević és Kasza Gábor képviselte a kék-fehér színeket. Egy kicsit több éremre számítottam, de nem minden versenyre tudtunk elutazni az előre elképzelt összeállításban. Nimčević és Žarković egy hónapot Athénban, az Európai Kerékpáros Föderáció ösztöndíjasaiként pályakerékpáros edzőtáborban vettek részt. Az országos bajnokság egybeesett az edzőtáborral, így két biztos éremről le kellett mondanom — mondta Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.


Dimitrije Đolai Žarković (középen) megnyerte az időfutamot a Balkán-bajnokságon

E két versenyző az edzőtábor után az ugyanezen a pályán megtartott ifjúsági Európa-bajnokságon is rajthoz állt, a szerbiai válogatott a harminc csapat közül az előkelő 8. helyen végzett. Egyéniben Žarković két, még az egykori Jugoszláviában felállított felnőtt országos csúcsot döntött meg. A siker értékét növeli, ha tudjuk, hogy Szerbiában pályakerékpár-pálya nincs, a legközelebb Budapesten, Zágrábban, Ljubljanában van hasonló létesítmény.

A sikereknél tartva ki kell emelnünk Žarkovićot, aki időfutamban megnyerte a Balkán-bajnokságot, Kasza Gábort, aki ugyanezen a bajnokságon egy bronzot szerzett, az országoson kritériumfutamban 3. lett, az időfutam-bajnokságon pedig a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Emellett részt vett a Bakuban megrendezett Európa Játékokon is, de a nyugat-európai klubok színeiben hajtó profikkal ő sem bírt.

— Az U15-ös mezőnyben a szegedi Tóth Martin esélyes az első három hely egyikére a szerb kupában, ha a hátralévő versenyeken jól szerepel. Itt az országos bajnokságot is pontozzák, de ő magyarországi versenyző, tehát nem indulhat a szerb országoson, így ezeken a versenyeken értelemszerűen pontot sem kaphat. Csapatban a 15 évnél fiatalabb korosztály a bronzéremre esélyes. A 17 évnél fiatalabb korosztályban jelenleg a negyedik helyen állunk csapatban, javításra még van lehetőségünk. Az ifik mezőnyében Nimčević és Žarković jó néhány versenyt kénytelen volt kihagyni, ennek ellenére az utóbbi összesítettben még felférhet a dobogóra. Csapatban elsők már nem lehetünk, másodikak még igen, a harmadik hely azonban már megvan — sorolja Perčić.


Kasza Gábor a dobogó tetején az országos időfutam-bajnokság után

A klubban a legtöbb kerékpár nagyon régi. Már a tartalék alkatrészek is elhasználódtak, úgyhogy egyre nehezebb egy-egy biciklit megfelelő állapotba hozni edzésre és versenyre. Jövőre változtatni szeretnének, az is elképzelhető, hogy a szülőknek sokkal többet kell majd segíteniük a csapatnak.

— Ha minden költséget szétosztok, akkor egy kerékpáros évente 500-1000 euróba kerül. Csak Szabadka városa támogat bennünket, a nemrég kapott összegen külső gumikat vásároltam. Az idén esések, balesetek következtében 4-5 kereket törtünk össze. Ezek pótlása sem olcsó. Nagy szükségünk van mezekre, mivel csak egy versenyruhánk van, többnapos megmérettetés esetén a kerékpározók kénytelenek naponta mosni az egyetlen mezüket. Az egyik profi csapat tulajdonosa említette, hogy nem érti, miért nem szponzorálják többen a kerékpározókat, hiszen ez a legolcsóbb reklám. Ő évente 50 millió eurót fektet be a csapatába, és ezzel a legerősebb kerékpárosegyüttest mondhatja magáénak. Ez az összeg egy spanyol vagy egy német első osztályú labdarúgócsapat esetében egy hétig sem elég — vélekedik.

A tervekről szólva elmondta, jelenleg úgy látszik, hogy országúti kerékpározásban csak Ivan Stević képviseli Szerbiát a riói olimpián. A Spartacus csapatával kapcsolatban abbéli aggodalmának adott hangot, hogy ezt a tizennyolc fős létszámot nem sokáig tudják tartani, mivel nagyon úgy fest, hogy a szülőkre az eddigieknél sokkal nagyobb teher fog nehezedni. A klubban lévő kerékpárokat már szétosztották a versenyzők között, nagy szükség van már új kerékpárok vásárlására, ez azonban az anyagi feltételek hiányában nem valósulhat meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..