home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerelmünk, My Fair Lady
BARÁCIUS Zoltán
2007.09.12.
LXII. évf. 37. szám

A szabadkai Népszínház magyar társulatának műsoráról a soron következő, 2007/2008. évadban - Musical, Szomorú vasárnap, William Shakespeare-vígjáték (Vízkereszt vagy amit akartok), Equus stb., rendszeresebb tájolás, vendégszereplések Magyarországon, együttműködés...Azt hisszük, ma már nem aktuális f...

A szabadkai Népszínház magyar társulatának műsoráról a soron következő, 2007/2008. évadban - Musical, Szomorú vasárnap, William Shakespeare-vígjáték (Vízkereszt vagy amit akartok), Equus stb., rendszeresebb tájolás, vendégszereplések Magyarországon, együttműködés...
Azt hisszük, ma már nem aktuális feltenni a ,,mindenkit nyugtalanító' kérdést, hogy mire jó is az a színház, amelynek színpadán a szereplők énekelnek és táncolnak, beugranak a nagybőgőbe. Mi magyarázza a musicalek, az operettek máig tartó népszerűségét? Mindenekelőtt az, hogy a kor élvonalbeli könnyűzenei szerzői komponálták a muzsikát, s ez a muzsika - szórakoztató jellegén túl, illetve épp ezáltal - világlátást, életérzést fejezett ki, ezért képes még ma is az idősebb korosztályban, annak tagjaiban ifjúsága élményét, hangulatát felidézni. A fiatalok is ragaszkodnak ehhez a műfajhoz, számukra minden akkord az újdonság erejével hathat. A nosztalgiában - mi tagadás - sok az egykori hazugság, de hát a régi szövegkönyveket mostanság gondosan átdolgozzák. Ezért - és annyi minden másért - üdvözöljük kalaplengetve A szabadkai Népszínház magyar társulatának a 2007/2008. évadra a napokban meghirdetett műsorrendjét, amelyről Mezei Zoltán, az együttes igazgatója számolt be (alig titkolt örömmel). Két énekes-táncos darabbal kedveskedik a színház a nézőknek. A My Fair Lady című musicallel, amely G. B. Shaw örökzöld szövege alapján készült - az eladást Földes Tamás rendezi - és a Szomorú vasárnappal, egy, a tragikus sorsú Seress Rezső utolsó óráiról szóló miniatűrrel, a várhatóan számunkra is nagyon érdekes előadást a társulat színművésze, Kovács Frigyes állítja színpadra. Szóval - még egyszer: amióta színház létezik, a színházban helye volt a muzsikának, s amikor a korszerű színházi törekvések mind jobban hangsúlyozzák a színművészet komplexitását, s amikor nemegyszer az ún. prózai repertoárban is egyre lényegesebb hely jut mozgásnak, táncnak, akrobatikának, következésképp a muzsikának is, akkor nyilvánvaló, hogy a zenés színháznak fokozottabb színházi igényességet kellene jelentenie. (A kép akkor lesz teljes, ha hozzátesszük, hogy 2008 nyarán a Jézus Krisztus Szupersztár is bekerül a színház műsorába.)
Mi lesz még, kérdezhetnénk türelmetlenül. Lesz egy Shakespeare-bemutató is. A magyarországi Telihay Péter rendezi az avoni hattyú Vízkereszt vagy amit akartok című vígjátékát, az újvidéki László Sándor pedig Zalán Tibor A mese elmarad című művét, Hernyák György Schaffernek az Equusát és egy összeállítását Sziveri János műveiből (Sziveri-passió). A repertoár a Jadran nagytermében és a Soltis Lajos Stúdióban (a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében, az ún. Sárgaházban) kerül bemutatásra.
A színház holdudvara tágul. Együttműködési szándékát fejezte ki az Esztergomi Várszínház és a szegedi Reök-palota, együttműködés alakulhat ki Szeged, Arad és Szabadka között, a tárgyalások már megkezdődtek. A romániai Temesvár is várja a szabadkaiakat, illetve a szabadkaiak a temesváriakat, vendégszereplések várhatók. Lesznek előadások Szombathelyen, Kaposvárott, Békéscsabán, Egerben és valószínűleg másutt is. Nem marad el a tájolás a vajdasági városokban, falvakban sem. Ebben az igyekezetében a színházat a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság is segíti.
Részt vesznek a társulat tagjai Újvidéken, a drámaíró versenyen, Szabadkán szervezik meg a Délvidéki Színjátszás Napját, átadják a Pataki-gyűrűt stb. A társulat két új tagot szerződtetett: Kovács Nemes Andor színművészt és ifj. Kucsera Gézát, a Szabadkai Zenede tanárát, aki ezentúl a zenei osztály vezetője lesz. Több darab a színház műsorán marad, tehát megnézhető lesz a továbbiakban is. A társulat felújítja az Ibusárt, a Charley nénjét, a Szulamitot, a Kicsik és polgárok című színjátékot, a Negyedik nővért, amelynek júniusban volt a bemutatója, a Zárórát, a Murlin Murlót, 2008-ban a Moliére-t, a Futó port és az Emmát.
Egy színház életében egy évad nem sok idő. A mi színházunk esetében - új helyszínekkel, új rendezőkkel - már jelentős lehet, és elegendő arra, hogy körvonalazódjék a célja, törekvése, kirajzolódjék művészi arculata. Nem lesz könnyű, a munkakörülmények változatlanul mostohák, mostohábbak, mint bármikor, de ha számba vesszük az elmúlt évek eredményeit, nincs okunk aggodalomra, s habár az átmeneti helyiséggond, a társulatkialakítás határozza meg a produkciókat, s azok művészi meghatározását, reméljük, tartalmas évad vár ránk, sok-sok szép színházi esttel, szellemi aktivitással.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..