home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Szerbiában kampánycsend van
Pannon RTV
2023.12.15.
LXXVIII. évf. 50. szám
Szerbiában kampánycsend van

December 15-én, pénteken, 0 órakor kezdődött a kampánycsend Szerbiában, december 17-én, vasárnap ugyanis előrehozott köztársasági parlamenti, tartományi képviselőházi és 65 helyen önkormányzati választást tartanak. A köztársasági parlament 250 helyéért 18 lista 2817 jelöltje, míg a tartományi parlament 120 helyéért 13 lista 1282 jelöltje indul.

A köztársasági választáson 6 500 165 választópolgár szavazhat 8273 helyen, a tartományi választáson 1 669 734 nagykorú állampolgár vehet részt. A szavazóhelyek 7 órakor nyitnak, és 20 órakor zárnak. Azok, akik korábban ezt jelezték, külföldön 31 ország 81 szavazóhelyén voksolhatnak.  

A kampánycsend vasárnap 20 óráig, a szavazóhelyek bezárásáig tart. Ez alatt az idő alatt a pártoknak és a jelölteknek nem szabad választási propagandát végezniük, nem tarthatnak nyilvános rendezvényeket, nem közölhetnek előzetes eredményeket, és arra sem biztathatják az embereket, hogy válasszák az ő listájukat. Szabad viszont magára a voksolásra buzdítani, elmondani, hogy mindenki járuljon az urnák elé.

A szavazóhelyeken, illetve azok 50 méteres körzetében nem jelenhetnek meg pártszimbólumok, plakátok. A kampánycsend megsértéséért pénzbüntetés róható ki. A szabály a pártokra és a médiára is vonatkozik, a szerbiai törvények azonban nem rendelkeznek a közösségi médiáról. A szavazóhelyeken tilos a mobiltelefon, a fényképezőgép és a kamera használata.
Az is szavazhat, aki nem kapott erre vonatkozó értesítést, ha tudja, melyik szavazóhelyre kell mennie. Amennyiben nem tudja, akkor leellenőrizheti az interneten a Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium oldalán, vagy felhívhatja a helyi választási bizottságot.

Ahhoz, hogy valaki szavazhasson, igazolnia kell magát Szerbiában kiállított személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel teheti meg.

A betegség vagy más miatt mozgásukban korlátozottak kérhetnek mozgóurnát a választás napján 11 óráig.

A köztársasági parlamenti választás szavazólapja barackszínű lesz, a tartományi választásra vonatkozó szavazólap pedig szürke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..