home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Szerbiában is madárinfluenza?!
o. i.
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám
Szerbiában is madárinfluenza?!

- Szalai Attila karikatúrájaHATTYÚTETEMEK MONOSTORSZEGNÉL. Zombor községben Monostorszegen, a Bácskai-nagycsatorna partján február 28-án talált hattyútetemről a laboratóriumi vizsgálatok megállapították: a madár tetemében kimutatták a H5 vírust. A mintát elküldték Londonba annak megállapítá...

- Szalai Attila karikatúrája

HATTYÚTETEMEK MONOSTORSZEGNÉL. Zombor községben Monostorszegen, a Bácskai-nagycsatorna partján február 28-án talált hattyútetemről a laboratóriumi vizsgálatok megállapították: a madár tetemében kimutatták a H5 vírust. A mintát elküldték Londonba annak megállapítására, hogy kimutatható-e benne a madárinfluenzának az emberre is veszélyes vírustörzse, a H5N1. Monostorszeg légvonalban mindössze 15 kilométerre van attól a magyarországi Nagyabaracskától, ahol nemrég kimutatták az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát.
Monostorszegen a múlt hét elején hét, Bezdánban pedig egy elhullott madarat gyűjtöttek be. A laboratóriumi vizsgálat eredményével csütörtök reggel 7 óra 35 perckor készültek el, délután 13 órakor pedig a helyszínen volt a szerbiai mezőgazdasági minisztérium szakembere, a madárinfluenza megelőzésére alakult köztársasági bizottság koordinátora. A koordinátor közölte, hogy a minisztérium Monostorszeget 3 kilométeres körzetben fertőzött területté nyilvánítja, a település 10 kilométeres körzetét pedig veszélyeztetett területnek. Monostorszegen nyomban összeírták a háziszárnyasokat: a 619 háztartásban 10 652 tyúkot, 730 kacsát, 314 libát és 141 pulykát vettek nyilvántartásba. Elrendelték a szárnyasok kötelező zárt téri tartását. Kötelezővé tették a fertőtlenítést a falu mindkét bejáratánál és kijáratánál, valamint a háztartásokban is. A falu lakói viccelődve cuppogtak a fertőtlenítő folyadékkal átitatott szivacsokon, mondván, hogy a ,,marslakók' (mármint a védőruhában permetező állategészségügyiek) a kinézetükkel hozzák rá a népre a frászt.
Szombaton néhány újabb hattyútetemet találtak a Zombor községhez tartozó Monostorszegnél, valamint a Duna-Tisza-Duna-csatorna Apatin községhez tartozó szakaszán. A kraljevói Állatorvosi Intézet igazgatója szerint a laboratóriumukban vizsgált hattyútetemek nem fertőződtek meg a madárinfluenza vírusával, bár hozzátette: ezek az eredmények még nem véglegesek, a vizsgálatok még folyamatban vannak, a mérvadó londoni diagnózis még nem érkezett meg. A vadmadárvédők országos egyesülete időközben azzal vádolta meg az illetékeseket, hogy eltitkolják a tényeket. Szerintük a madárinfluenza vírusa már néhány hónapja Szerbia és Montenegró területén is jelen van, de azt a vadászidény végéig - nyilván a vadászturizmusból származó bevétel miatt - nem közölték az emberekkel.
KÉT ÉVE KORMÁNYOZNAK. Múlt pénteken volt két éve annak, hogy Vojislav Koštunica kormánya hivatalba lépett. Politikai elemzők értékelése szerint ennek a kormánynak az a legnagyobb sikere, hogy - van, megélte a második évfordulót, nem bukott meg. Ez, a kezdettől fogva ingatag lábakon álló kisebbségi kormány nem teljesítette választási ígéreteit (az első az új alkotmány meghozatala volt), ugyanakkor nem egy botrány fűződik a kormánytagok nevéhez, ráadásul rendkívül rossz Szerbia gazdasági helyzete. Mégis talpon maradt, egyelőre. Elemzők szerint Kosovo jövőbeni státusának a kérdése valójában segített a kormánynak a fennmaradásban: háttérbe szorította a botrányokat, háttérbe a lakosság megélhetési gondjait és a negatív rekordokat döntő munkanélküliséget. A kormány jövője, mondják, attól függ, sikerül-e megoldania a hágai törvényszékkel fennálló problémát - Ratko Mladić kiadatásával sikerül-e elkerülni, hogy megszakadjanak az EU-csatlakozási tárgyalások.
A SZABADKAI TANÍTÓKÉPZŐRŐL. Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Brüsszelben megbeszélést folytatott Slobodan Vuksanovićtyal, szerbiai oktatásügyi miniszterrel. Az oktatási miniszter beszámolt a vajdasági kisebbségi oktatás eredményeiről: a szabadkai tanítóképző beindításáról, néhány magyar iskola létrejöttéről a Vajdaságban. Tabajdi üdvözölte a pozitív fejleményeket, és ,,nagyra értékelte a szerb miniszter nyitottságát és kisebbségbarát magatartását'. A magyar politikus azonban jelezte, hogy a szabadkai tanítóképző újraindítása pozitív fejlemény, ám a vajdasági magyarság ebből az új intézményből egy önálló egyetemet szeretne kialakítani.
Ehhez kapcsolódik a hír, hogy a Bunyik Zoltán vezette tartományi oktatási titkárság a múlt héten közleményt adott ki. A közlemény szerint október 1-jétől elkezdődik a magyar nyelvű pedagógusképzés a szabadkai Tanítóképző Karon, melyhez a tartományi titkárság kiadja az ideiglenes működési engedélyt, miután megvannak a feltételek a leendő hallgatók felvételére. Az egyetemi kar létrehozásának az előkészületeit az elkövetkező hónapokban az az alapító bizottság végzi, amelyet az Újvidéki Egyetem nevezett ki.
TADIĆ-KASZA-TALÁLKOZÓ BELGRÁDBAN. Szerbia elnöke és a Demokrata Párt nemrég újraválasztott elnöke, Boris Tadić március 1-jén Belgrádban fogadta Kasza Józsefet, a VMSZ elnökét. Arról, hogy a rövid megbeszélésen miről tárgyalt a két politikus, csak annyit tudni, amennyit Kasza József a Magyar Szó belgrádi tudósítójának nyilatkozott. ,,Régóta tervben volt ez a találkozó, ám a DP-ben megejtett tisztújító választások, valamint az elnök elfoglaltsága miatt erre a megbeszélésre előbb nem kerülhetett sor. Számos időszerű kérdés és megbeszélnivaló gyülemlett fel, amit nem lehetett tovább halogatni, ezért az elnök nagyon rövid időn belül fogadott. Az általános politikai helyzetről, egyebek között a Mladić tábornok körüli helyzetről, a radikálisokról folyt a véleménycsere, tehát valóban széles skálán mozgott a beszélgetésünk. Ami a legfontosabb: az etnikai autonómiák kérdését is latolgattuk, erről a témáról hamarosan szakértői csoportok fognak tárgyalást kezdeni. A megbeszéléssel elégedett vagyok, hiszen a felvetett témák kapcsán szinte mindenben egyetértettünk - nyilatkozta a VMSZ elnöke.
HORROR ÚJVIDÉKEN ÉS PANCSOVÁN. Pénteken délelőtt Újvidéken megcsonkított holttestet találtak egy szemeteskukában. A rendőrség már a délután folyamán őrizetbe vette Dragan Jankovićot (1979), akit azzal gyanúsítanak, hogy előző nap különös kegyetlenséggel agyonverte a szüleit, majd feldarabolta a tetemüket, és a testrészeket a város több pontján szemeteskukákba dobta. A fiatalembert állítólag akkor tartóztatta le a rendőrség, mikor a fürdőszobában a vérnyomokat takarította el. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást. A sajtóban ,,újvidéki hentes'-ként emlegetett fiatalemberről több szomszédja és ismerőse is azt mondja: ebben a kegyetlenül véres történetben ő is áldozat, mert a szülei nem szerették, állandóan gyötörték, ezért történhetett a tragédia.
Pancsován vasárnap délelőtt a piacon zajlott le egy hátborzongató jelenet: A. H. (1959) egy kalasnyikov géppisztolyból nyitott tüzet a járókelőkre. A férfi a parkban, egy padon üldögélt, majd minden átmenet nélkül elővette táskájából a fegyvert, és több sorozatot lőtt ki a piac irányába. Eltalált egy személygépkocsit, melynek vezetőjét később lábszárműtétnek kellett alávetni a kórházban, útitársa pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A lövöldöző férfit őrizetbe vették, orvosi megfigyelés alá helyezték, hogy kiderüljön, milyen elmeállapotban követte el a tettét. Arra még nem kaptunk választ, honnan lehet valakinek otthon kalasnyikovja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..