home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szerbiában is felvehető az ingyenes HPV elleni oltás
2022.06.17.
LXXVII. évf. 24. szám
Szerbiában is felvehető az ingyenes HPV elleni oltás

Szerbia egészségügyi központjaiba megérkezett a HPV elleni vakcina. Az Egészségügyi Világszervezet a leghatékonyabbak és legbiztonságosabbak közé sorolta a szóban forgó oltóanyagot. A humán papillomavírus a nőknél méhnyakrákot, a férfiaknál péniszdaganatot okozhat, de bőrrákot, garat-, nyelőcső- és nyelvrákot is előidézhet. A vírus nemi úton terjed, az óvszer nem segít a megelőzésben, mert a bőrön keresztül is bejuthat. A Szerbiában is alkalmazott Gardasil 9 oltóanyag a kilenc legveszélyesebb vírustörzs ellen véd.

Az ingyenes vakcina nem kötelező, de ajánlott a 9-től 19 éves korosztályú fiúk és lányok részére. Ajánlott az első szexuális kapcsolat létesítése előtt felvenni, akkor a leghatékonyabb. 9-től 14 éves korig szülői hozzájárulás kell a HPV elleni oltáshoz, 15 éves kortól a fiatalok önállóan vehetik fel. 14 éves korig két, 15-től 19 éves korig pedig három dózisban adják be az oltóanyagot.

Forrás: 021.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..