home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szerbia választott
Kartali Róbert
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 51. szám
Szerbia választott

A Szerb Haladó Párt minden szinten győzelmet aratott a vasárnap megtartott előre hozott választáson, melynek a Vajdasági Magyar Szövetség is győztese, hiszen a kisebbségi magyar párt meg tudta erősíteni eddigi pozícióit.

Lapzártánk előtt a Köztársasági Választási Bizottság közzétette a szerbiai választások előzetes eredményeit. Az előre hozott köztársasági parlamenti választáson az Aleksandar Vučić — Szerbia nem állhat meg! lista 46,71 százalékot ért el. A második a Szerbia az Erőszak Ellen 23,58 százalékkal. A választási küszöböt rajtuk kívül három többségi és öt kisebbségi lista érte el. Az Ivica Dačić — Szerbia Miniszterelnöke nevű lista 6,57, a Remény Szerb Koalíció 5,04, a Mi — A Nép Hangja — Dr. Branimir Nestorović pedig 4,69 százalékon áll. A nemzeti közösségek listái közül a magyarok szerepeltek a legjobban, a Vajdasági Magyar Szövetség Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! listája a köztársasági parlamenti választáson 1,70 százalékos támogatottságot szerzett. A mandátumok leosztását tekintve a Szerb Haladó Párt 128, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 65, az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párt 18, a Remény Szerb Koalíció lista és A Nép Hangja lista 13-13 mandátummal, a VMSZ pedig 6 mandátummal bír. Az Usame Zukorlić — Egyesültek az Igazságért nevű koalíciós lista 3 mandátumot, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt — Dr. Sulejman Ugljanin nevű lista 2 mandátumot, Az Albánok Politikai Harca Folytatódik — Shaip Kamberi nevű lista 1 mandátumot, az Orosz Párt — Slobodan Nikolić nevű orosz kisebbségi lista pedig szintén 1 képviselői helyet szerzett a szerb parlamentben.

A tartományi választáson az Aleksandar Vučić — Vajdaság nem állhat meg! nevű lista szerepelt legjobban, mely a szavazatok 47,43 százalékát szerezte meg. A Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista lett a második 21,85 százalékkal. A harmadik legerősebb párt a Vajdasági Magyar Szövetség 6,27 százalékos támogatottsággal. A VMSZ-t csaknem 60 000 ember tüntette ki a bizalmával. A mandátumok leosztását tekintve ezek szerint a Szerb Haladó Párt 67 helyet kap majd a tartományi képviselőházban, a Szerbia az Erőszak Ellen lista 30 mandátumot, a VMSZ 8-at, a Szerbiai Szocialista Pártra leadott szavazatok aránya pedig alig haladta meg az 5 százalékot, ami 7 mandátumra lesz elegendő.

Az előre hozott köztársasági és tartományi parlamenti választás mellett vasárnap 65 településen önkormányzati választást is tartottak. Belgrádban a 14 induló listából 5-nek sikerült bejutnia a fővárosi önkormányzatba. A 110 képviselői helyből a Szerb Haladó Párt listája 49 mandátumot szerzett, a Szerbia az Erőszak Ellen lista 43 tanácsnokot delegálhat a testületbe. A Remény koalíció 7, a Szerbiai Szocialista Párt listája 6, a Branimir Nestorović vezette lista pedig szintén 6 mandátumot szerzett.

A Szerbia az Erőszak Ellen koalíció nem fogadta el a fővárosi választás eredményét, csalásra hivatkozva hétfő este tüntetést szervezett Belgrádban. A koalíciót vezető személyek éhségsztrájkba kezdtek, állításuk szerint ezt mindaddig folytatják, amíg nem érvénytelenítik a választás eredményét.

Pásztor Bálint: a VMSZ győzött a választásokon

A VMSZ-nek akár 6 mandátuma is lehet a szerbiai parlamentben. A Vajdasági Magyar Szövetség a választók támogatásának köszönhetően meg tudta őrizni a politikai súlyát köztársasági és tartományi szinten is, és egy ilyen tragédia után ez politikai értelemben biztos, hogy győzelem — jelentette ki a választások előzetes eredményeit értékelve dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke. A választások másnapján Budapesten Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a VMSZ óriási sikert aratott, és a Kárpát-medence legsikeresebb külhoni pártjává vált.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..