home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szerbia új kormánya
2017.07.10.
LXXII. évf. 27. szám
Szerbia új kormánya

​​​​​​​Brnabić és miniszterei letették a hivatali esküt — Szlovéniáé lett majdnem a teljes Pirani-öböl —

Brnabić és miniszterei letették a hivatali esküt

A képviselőházban megtartott szavazáson az Ana Brnabić által alakított kormányt 157 képviselő támogatta, 55-en pedig ellenezték. Az egyórás szünet után, melyet a képviselőház elnök asszonya, Maja Gojković rendelt el, Brnabić és miniszterei Aleksandar Vučić jelenlétében letették a hivatali esküt. Az új kormány munkáját a kontinuitás jellemzi majd, prioritást pedig az oktatás, a digitalizáció és a pénzügyi stabilitás megtartása élvez — emelte ki Brnabić. A kabinetet a miniszterelnökön kívül még 21-en alkotják: 18 miniszter — akik közül négyen alelnökök is — és három tárca nélküli miniszter. Három új miniszter költözik a Nemanjina 11. alá: Branko Ružić (államigazgatás és önkormányzatok), Goran Trivan (környezetvédelem) és Nenad Popović tárca nélküli miniszter, aki az innovációkért lesz felelős. (Politika)

Szlovéniáé lett majdnem a teljes Pirani-öböl

Amíg Zágráb nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a hágai bíróság minapi döntésének, addig Ljubljanában nagy az elégedettség. A hágai döntés értelmében ugyanis Szlovénia nemcsak a Kvarner-öböl mintegy háromnegyed részére jogosult, hanem indirekt kijárata is lesz a nemzetközi vizekre, mintegy 2,5 tengeri mérföld széles folyosón. Noha Zágráb azt hangoztatja, hogy nem érdekli a döntés, a hágai Nemzetközi Bíróság határozata, úgy látszik, pontot tesz a két ország kapcsolatát évtizedek óta beárnyékoló ügy végére. A bíróság elnöke, Gilbert Guillaume hangosan olvasta fel a döntést, melyben világosan ki van mondva, hogy az öbölben levő határvonalnak össze kell kötnie a szárazföldi határt a Dragonja folyó torkolatától a szlovéniai öbölrész legvégső pontjáig. (Politika)

Nők millióinak segíthet

A Francia Tudományos Akadémia az év találmányának nyilvánította a huszonkét éves, szerb származású kutató, Aleksandra Petričević szabadalmát. Az úgynevezett uteroszkóp egy olyan eszköz, amellyel egyszerűen és fájdalommentesen lehet majd beavatkozásokat végezni a méhnyakon. Aleksandra egyébként orvosi műszerek formatervezésével foglalkozik, a nőgyógyászat területe pedig nagy kihívás volt számára, hiszen bizonyos ma is alkalmazott készülékek még az 1800-as évek, azaz a feltalálásuk óta változatlan formában használatosak. Az uteroszkóp speciális műanyagból készült, egyszer igénybe vehető műszer: megvéd a sérülésektől, a perforációtól, a fertőzéstől, használata pedig fájdalommentes. Alkalmazásával elkerülhető a teljes altatás és a műtét is, hiszen a beavatkozásokat ambuláns úton lehet majd elvégezni. A találmány gyártása és forgalmazása iránt több világcég is érdeklődött már, Aleksandra azonban úgy döntött, Szerbiában fog erre a célra céget keresni. „Remélem, a szerb állam is lát lehetőséget a műszer gyártásában, és bizonyos kedvezményekkel megkönnyíti majd a nagyipari termelés beindítását” — nyilatkozta a fiatal feltaláló. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..