home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szerbia legkorszerűbb gyárát avatták fel Szabadkán
Kartali Róbert
2021.11.24.
LXXVI. évf. 47. szám
Szerbia legkorszerűbb gyárát avatták fel Szabadkán

A múlt héten adták át a német érdekeltségű Boysen Abgassysteme vállalat gyártóüzemét Szabadkán, a kisbajmoki ipari övezetben, ahol 10 hektárnyi területet bocsátott a város a vállalat rendelkezésére. A kipufogógyártással foglalkozó cég a világ legnagyobb autógyárainak a beszállítója, az új üzemből kikerülő alkatrészeket a többi közt a Mercedes-Benz kisteherautóiba és kamionjaiba, valamint más prémiumkategóriás márkák személyautóiba építik be. A Szerbiában megvalósuló külföldi beruházások közül ez volt eddig az egyik legnagyobb. 

— A cégcsoport évi 2600 milliárd eurós forgalmat bonyolít le, 5300 alkalmazottal a világ 25 telephelyén. A szabadkai gyártóüzem pedig a vállalat eddigi legnagyobb külföldi befektetése, mely a beszerelt technológia szempontjából Európa egyik legmodernebb gyártóüzeme — emelte ki a megnyitón Rolf Dieter Geisel, a cégcsoport elnöke. Mint mondta, a 38 000 négyzetméteres gyártóterületen 90 százalék feletti az automatizáció, a beruházás pedig ez év végére mintegy 70 millió eurót tesz ki. Kezdetben 80 főt alkalmaznak, de 2024-ig legalább 500 főnek kínálnak majd vonzó munkahelyet. A tervek szerint jövőre 100 millió eurós forgalmat bonyolítanak le Szabadkán, 2023-ban pedig már évi 160 millió eurós forgalmat terveznek. További beruházással is számolnak, a gyártóterület bővítését 100 000 négyzetméter felettire tervezik. A cégcsoport elnöke hangsúlyozta, a Boysen csoport itt Szabadkán megtalálta álmai helyszínét.


Thomas Schieb, Rolf Dieter Geisel és Aleksandar Vučić szimbolikusan egy gombnyomással indította be az új gyártóüzemet (A szerző felvétele)

— Szerbia a német autóipar huszonöt vezető beszállítója közé tartozik, mégpedig növekvő tendenciával — emelte ki az átadón Thomas Schieb. Németország belgrádi nagykövete szerint ennek folytatódnia kell, és pozitívan értékelte a két ország gazdasági együttműködését.

— A Boysen ma Szerbia legmodernebb gyára, minden robotizált és automatizált — hangoztatta a megnyitón Aleksandar Vučić szerb államfő. Úgy nyilatkozott, hogy politikai karrierje során eddig mintegy 250 üzem megnyitásánál volt jelen, de ilyen modern gyárat Szerbiában eddig még nem látott. Csak a Volkswagennél tapasztalt hasonlót Németországban. — Szerbiának továbbra is vonzania kell a befektetőket. Az infrastruktúra terén néhány év alatt többet fejlődött az ország, mint az elmúlt évtizedek alatt, de még sok a tennivaló. Néhány éve a bruttó hazai termékből a mezőgazdaság részesedése 11 százalék volt, a szoftverfejlesztésé és az informatikai szektoré pedig csak 3-4. Ez most 9,5 százalék, a mezőgazdaságé pedig alig 7. Ez azt mutatja, hogyan változott Szerbia: már nem támaszkodunk a természeti erőforrásokra, sikerült újraiparosítani az országot — világított rá Vučić. Arra is kitért, hogy Szabadkán harmadával alacsonyabb az átlagbér, mint Belgrádban és Újvidéken. — Ehhez az elmúlt harminc év állami gondatlansága vezetett, valószínűleg azt vették figyelembe, hogy az ország északi részén élők gazdagabbak, mint mások. Ezen változtatni kell — tette hozzá.

— Az az érdekünk, hogy az 500 eurós átlagbér, ami Szabadkát jellemzi, fölfelé menjen, és ez csak akkor sikerülhet, ha a munkaadók rá lesznek kényszerítve arra, hogy ráígérjenek, és versenyezzenek az emberekért — emelte ki lapunknak Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a megnyitón. A VMSZ elnöke a munkaerőhiány kapcsán elmondta, ez rossz hír a vállalatoknak, de jó hír a munkavállalóknak, mert versenyhelyzetet teremt, aminek eredményeként a fizetések szintje emelkedni fog. Egyébként Szabadkán jelenleg csak az ipari övezetben mintegy 6500 személy dolgozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..