home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szerbia elnöke lett Szabadka díszpolgára
Kartali Róbert
2023.09.01.
LXXVIII. évf. 35. szám
Szerbia elnöke lett Szabadka díszpolgára

Aleksandar Vučić szerb államfő ma átvette Szabadkán a város díszpolgári címét. A városi képviselő-testület városnapi díszülésén Ismail Nezirovićnak, a százéves Pelivan cukrászda tulajdonosának és dr. Selymesi Nándor nyugalmazott urológus szakorvosnak átadták az idei Pro Urbe díjat.

Az idei városnap a hagyományokhoz híven most is a fúvószenekar fellépésével kezdődött a városháza díszbejárata előtt, majd Stevan Bakić polgármester és dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke jelenlétében délben felvonták a város zászlaját a városháza előtti téren. Ezután megtartották a vkt városnapi díszülését, melyen Aleksandar Vučić szerb államfő is részt vett.

Díszpolgári méltatásában kiemelték, hogy Szerbiát gazdaságilag megújított, szervezett és modern országként látja, mely vezető szerepet tölt be a térségben a gazdaság, a politika, az infrastruktúra, az energetika, a stabilitás minden megnyilvánulása, az emberi jogok és szabadságjogok érvényesítése terén, de az oktatás, a kultúra, a tudomány, a művelődés, a sport és a születési arány tekintetében is. Stevan Bakić jelölése alapján a vkt megszavazta a javaslatot, hogy a díszpolgári címet Aleksandar Vučićnak, a Szerb Köztársaság elnökének adományozza, kiemelkedő és maradandó életművéért és tevékenységéért, mellyel hozzájárult Szabadka város tekintélyének növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt. Az indoklás szerint 2014 óta, amikor Vučić a Szerb Köztársaság kormányának élére került, Szabadka fejlődési iránya minden tekintetben megváltozott. Attól kezdve Szabadka már nem a tönkrement vállalatok városa, ellenkezőleg: a befektetési térképen központi helyet foglal el. Szabadka gazdaságát a nemzetközi és hazai nagyvállalatok újjáélesztették, az ipari övezet pedig a fejlődés alapja lett. Szinte nincs is olyan vállalat az ipari övezetben, de nagyszabású szabadkai beruházás sem, amelyet Aleksandar Vučić nem tekintett meg, megteremtve előzőleg ezek létrejöttének előfeltételeit. Politikájának és személyes befolyásának köszönhetően 2014 óta Szabadkára olyan neves cégek érkeztek, amelyek több tízezer polgárnak teremtettek munkahelyet. Személyesen vett részt a gyárak üzemeinek megnyitásán, és jelentősen hozzájárult Szabadka és az észak-bácskai régió fejlődéséhez.

Vučić elnök bölcs és felelősségteljes politikus, aki a lehető legjobb módon vezeti Szerbiát. Elkötelezett a béke, valamint az ország stabilitása és gazdasági fejlődése mellett. Szerbiában olyan környezetet teremtett, ahol lehet tervezni, és ezeket a terveket meg is lehet valósítani. Szabadka hálás mindazért, amit a városért tett és tesz — mondta ünnepi beszédében Stevan Bakić polgármester.

Szabadka 244 évvel ezelőtt kapta meg a szabad királyi város rangot. Ekkor, státuszához illően, a Maria Theresiopolis királyi nevet is elnyerte — mutatott rá felszólalásában dr. Pásztor Bálint. A vkt elnöke elmondta, egy város akkor királyi, ha elkötelezett a történelmi örökség védelme mellett, de még inkább az, ha benne a sikeres és vállalkozószellemű emberek munkatársakat, beszélgetőpartnereket és barátokat találnak, akik kimagasló teljesítményre ösztönzik őket, és arra, hogy kitartó és türelmes munkával építsék városuk és egyéni boldogulásuk jövőképét.

A vkt elnöke szerint a XXI. század harmadik évtizedében még mindig maradt valami a szabad királyi város rang egykori fényéből. Mint mondta, Szabadka megtartotta e tekintélyes rangot, de ez csak akkor marad így, ha kellő tisztelettel viseltetik azon szabadkaiak iránt, akik munkásságukat örökre beírták krónikáinkba, a város szellemiségébe, a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó városi legendákba.

— Mert az a város, amely nem őrzi lakosainak hagyatékát, nem lehet sem szabad, sem perspektív, de legkevésbé királyi. A Pelivan cukrászda hagyatéka pedig apa, fiú és unoka, Himet, Bajram és Ismail Nezirović, három generáció kitartásának eredménye, és immár egy egész évszázada nemcsak a lokális történelem, de a szabadkaiak és az idelátogatók családi albumainak része is. A Pro Urbe díj idei kitüntetettjének, dr. Selymesi Nándor urológus szakorvosnak, kórházunk egykori igazgatójának, sajnos vagy szerencsére, nem volt páciensekben hiánya negyvenéves pályafutása során. Tiszteletreméltó életrajzában talán az a legfontosabb, hogy bár sok mindent ő végzett egyedül és elsőként, mindig kollégái, páciensei és azok családja mellett állt. Mindig a városa mellett állt. Városunk mellett állt Aleksandar Vučić is, aki ugyan nem az első köztársasági elnök, akihez a köztársasági parlamentben segítségért fordultunk a Népszínház, a zsinagóga, az Y elágazás, a Szabadka—Szeged—Baja vasút, vagyis a Szabadka jövőjét meghatározó projektek megvalósítása ügyében, azonban ő volt az egyetlen, aki megértette törekvéseinket, és azt mondta: meg fogjuk csinálni. És megcsináltuk — mutatott rá Pásztor Bálint.

A vkt elnöke beszédében a problémákra is rámutatott, és mint mondta, a városban történő beruházások a lakosok javát szolgálják, ám a jólét értékei veszélybe kerülnek, ha az állam nem tudja garantálni a legalapvetőbb feltételt: a biztonságot és a békés környezetet. — Ezért a városunkat ellepő migránsáradat okozta súlyos incidensek és az egyre gyakoribbá váló fegyveres összetűzések miatt a fizikai kényszerítés monopóliumával az államnak szavatolnia kell polgáraink biztonságát, a legfontosabb értéket. Amint azt évek óta eddig is tettük, ez alkalommal is kérem az állami szerveket, hogy biztosítsák lakosaink számára a békét és a hétköznapok biztonságos megélését — nyomatékosította Pásztor.

— Megtisztelő számomra, hogy Szabadka díszpolgára lehetek — mondta beszédében Aleksandar Vučić. — Remélem, személyesen is hozzájárultam egy kicsit Szabadka fejlődéséhez, és amennyire tudom, ezt folytatni is fogom. Ez az elismerés mindkét vállamra teherként nehezedik, mert tudom, hogy igazolnom kell az emberek elvárásait, de azt is tudom, hogy még rengeteg mindent megteszünk majd a szabadkai polgárokért. Ez ösztönzőleg hat, és tudom, hogy közösen még számos sikert érhetünk el. Köszönöm ezt a rendkívüli kitüntetést, a szabadkaiaknak pedig gratulálok a város napja alkalmából.

A szerb elnök továbbá azt is elmondta, hogy a Népszínház épületét a lehető leggyorsabban befejezik, azután pedig hozzálátnak majd egy focistadion kiépítéséhez, mely sokkal nagyobb és modernebb lesz, mint a mostani. Ez viszont csupán egy feladat a sok közül, melyet még véghez kell vinni Szabadkán. Vučić ezután köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hogy számos kezdeményezést indítványozott. Mint fogalmazott, a VMSZ nélkül sohasem tudták volna az eddigi eredményeket megvalósítani, és reméli, hogy folytatni fogják ezt az együttműködést.

A városnapi díszülés után Aleksandar Vučić Palicson megtekintette az elkészült Aquaparkot, mely a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka Város költségvetési forrásaiból valósult meg. Az elnök szerint ez a létesítmény jelentősen hozzájárul majd Szabadka és Palics idegenforgalmi fellendüléséhez. Miután Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója körbevezette Szerbia elnökét a létesítményben, Vučić mindenkinek megköszönte a közreműködést, kiemelve Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, mert mint mondta, az ő energiája, erőfeszítése és elkötelezettsége nélkül sem az Aquapark, de más egyéb palicsi és szabadkai beruházások sem tudtak volna megvalósulni. 

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..