home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szerbia csak az Ausztriában és Németországban menedéket kérőket engedi továb
MTI
2016.01.20.
LXXI. évf. 3. szám

Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket — jelentette be Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter. „Mától az osztrák kormány döntése alapján, amelyet a szlovén és a horvát kormányon keresztül juttattak el hozzánk, a migránsok nem folytathatják útjukat, ha nem jelezték, hogy Ausztriában vagy Németországban szeretnének menedéket kérni” — mondta a tárcavezető az adasevci befogadóközpontban tett látogatásakor szerdán.

Hozzátette, hogy azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia.

A macedón-szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a célországot is. Eddig ilyen feltétel nem volt.

A macedón rendőrség szintén szerdán közölte, hogy ezentúl csak azokat engedi be az országba, akik a regisztrációs papírjaikon feltüntették, hogy melyik európai országba akarnak utazni. Egyelőre nem jelentették be, hogy csak az Ausztriába vagy Németországba tartókat engednék tovább, ám valószínűleg ez állhat az intézkedés hátterében.

A Szerbiába belépő migránsok a határ melletti Presevóban kapnak regisztrációs papírokat, itt kell közölniük, hogy mely országba szeretnének eljutni. A hatóságok nem engedik tovább azokat, akik nem Németországot vagy Ausztriát jelölik meg. Azok a migránsok, akik már Szerbia területén tartózkodnak, nem tudják Horvátország felé elhagyni az országot, mert a horvát hatóságok sem engedik azokat tovább, akik korábban nem jelezték, hogy Németországba vagy Ausztriába tartanak.

A szerb külügyminiszter kedden közölte, Szerbia nem engedi meg, hogy migránsokat küldjenek vissza a területére, arról azonban nem szólt, hogy mi történik azokkal, akik az országban rekednek. Korábbi információk szerint a nyugat-balkáni ország akár hatezer migránst is el tudna szállásolni a téli időszakban, az állandó és ideiglenes befogadóközpontok ennyi ember befogadására alkalmasak. A központok között viszont olyanok is vannak, amelyek távol esnek a migránsútvonaltól, például azok, amelyek a Vajdaság északi és keleti felében találhatók.

Tavaly Szerbián 600 ezer migráns haladt át, a legtöbben Macedónia felől érkeztek, majd Magyarország, később Horvátország felé folytatták az Európai Unióba vezető útjukat. Az idei esztendőre vonatkozó adatok még nincsenek, az év első hetében volt olyan nap, amikor háromezer migránst regisztráltak Szerbiában, az utóbbi néhány napban azonban főleg a hideg idő miatt csökkent a számuk, napi 1000-1500 ember érkezik. Óvatos becslések szerint ez azt jelenti, hogy idén körülbelül 40 ezer migráns léphetett be Szerbiába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..