home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szerb—francia kapcsolatok
2017.05.22.
LXXII. évf. 20. szám
Szerb—francia kapcsolatok

Vučić: Hiszek a Franciaországgal való jó együttműködésben — Új törvények az ingatlanforgalmi közvetítéssel kapcsolatban

 

Vučić: Hiszek a Franciaországgal való jó együttműködésben

Szerbia miniszterelnöke, Aleksandar Vučić kijelentette, Szerbiának mindig jó kapcsolatai voltak Franciaországgal, annak ellenére, hogy a francia bíróság döntése értelmében Ramus Haradinaj szabadlábra került. Az egyik élő tv-beszélgetésben Vučić úgy nyilatkozott, hisz abban, hogy a friss elnökválasztás után megjavítható a két ország kapcsolata, és Szerbia ezért is reagált viszonylag finoman Haradinaj ügye kapcsán. „Sok közös feladat vár ránk. A Szerbiában működő francia cégek jelenleg mintegy 10 000 embert foglalkoztatnak, valamint a hat-hét vállalat közül, mely a Belgrádi Repülőtérért verseng, éppen egy francia az egyik legesélyesebb” — mondta Vučić. A miniszter úgy véli, Franciaország jelentősen hozzájárulhat Szerbia EU-integrációs törekvéseinek megvalósításához. (Politika)

Új törvények az ingatlanforgalmi közvetítéssel kapcsolatban

Az őszre a Kereskedelmi, Turisztikai és Telekommunikációs Minisztérium három év után ismét tervezi az ingatlanforgalmi kereskedelemre vonatkozó törvények módosítását. Az első, amit pontosítani kell, hogy ki is fizesse a ingatlaneladás során a jutalékot: a vevő vagy az eladó? A most érvényben levő törvény ugyanis eléggé hiányosnak mutatkozott. Željko Stojanović, az illetékes minisztérium szakmunkatársa elmondta, hogy jelenleg a közvetítői díjat a megbízó állja, vagyis az a fél, aki aláírta a szerződést a közvetítőirodával. A megbízott így fizetteti meg szolgáltatásait, de egyúttal köteles áfás számlát is kiadni megbízójának.

Az állam nem ír elő pontos százalékokat, mert ez nem lenne összhangban a szabadpiaci gazdasággal — mondta Stojanović. Jelenleg a régióban az ingatlan értékének 4-5%-a körül mozog a közvetítői díj. A minisztérium feladata olyan törvénykezések jóváhagyása lenne, amelyek mindkét oldal érdekeit és jogait egyaránt figyelembe véve alakítanák az ingatlanpiacot, valamint a közvetítőirodák támogatása. Az ingatlanpiaci közvetítői kereskedelemre vonatkozó törvényeket Szlovénia és Horvátország már huszonhét évvel ezelőtt meghozta. Jelenleg a szerbiai ingatlanpiacon jóval nagyobb a kínálat, mint a kereslet, de a felhozatalban igen kevés a valóban jó minőségű ingatlan — mutatják a megfigyelések. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..