home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szépülő, élhető Szabadka
Fehér Márta
2020.03.09.
LXXV. évf. 10. szám
Szépülő, élhető Szabadka

Új-régi kőburkolatot kap a Gombkötő utca, kerékpárutak épülnek nemcsak a határátkelők felé, hanem Kisbajmokon is, Csantavéren negyven férőhelyes parkolót létesítenek, Hajdújáráson két utcát aszfaltoznak, és megújul a városháza tetőszerkezete.

Március 15-éig befejeződik a kelebiai és a királyhalmi határátkelőköz vezető kerékpárút aszfaltozása. Az OPTI-BIKE projektum vezető kedvezményezettje Szabadka Város, partnerei pedig a magyarországi Tompa és Ásotthalom. A projektum az Interreg-IPA Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, célja a határszakasz forgalmának optimalizálása kerékpárutak tervezésével és építésével.

— Királyhalmon folytatjuk a kerékpárút aszfaltozását, befejezzük az 5 km-es szakaszt, utána pedig Kelebián folytatjuk 3 km hosszan. Ezt a részt is nagyon szeretnénk befejezni március 15-éig, utána pedig a táblák kihelyezése történik meg, és felfestjük az útra a közlekedési forgalmi jeleket. Magát a projektumot az Európai Unió támogatja 85 százalékban, a szabadkai költségvetés 810 000 euró. Tompa már befejezte a beruházást, Ásotthalmon pedig kiírták a közbeszerzési eljárást — részletezte Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.

A kerékpárutak építése mellett az OPTI-BIKE projektum révén Szabadka Város több kilométernyi kerékpárút terveit készítette el.

— A gazdasági minisztérium nemrégiben pályázatot írt ki infrastruktúra-fejlesztésre. Két pályázatot adtunk be, az egyik a kisbajmoki kerékpárút megépítése 1,5 km hosszan, ezt elsősorban a Kisbajmokban dolgozó munkavállalók kérték, mivel azon az útszakaszon az autós- és teherforgalom miatt nem biztonságos a közlekedés. Ígéretet kaptunk, hogy támogatni fogják a megvalósítást — hangsúlyozta Újhelyi. — A másik benyújtott pályázatunk a Gombkötő utca rendbetételére vonatkozik. Az a terv, hogy felszedjük a köveket, megtisztítjuk és visszahelyezzük őket, ilyen feltétel van kiadva a Községközi Műemlékvédelmi Intézet részéről. Ez fontos beruházás, mert jelenleg egyenetlen az utca, hepehupás, a fák gyökérzete felnyomta a köveket, nehéz a közlekedés. Ha már felszedjük a köveket, szeretnénk a vízvezeték- és a szennyvízhálózatot is rendbe tenni, ám ezt már önerőből fogjuk megvalósítani, illetve a távhővezetéket is kicserélnénk, mert az is elöregedett.

A városnak két lezárult közbeszerzése is van, az egyik Csantavérre vonatkozik, ahol hamarosan megkezdődik negyven parkoló kialakítása a központban, mert csapadékos időjárás esetén, és főleg piacnapokon, nehézkes a parkolás. A másik beruházás keretében lebetonozzák a hajdújárási Boris Kidrič utcát, a munkálatok hamarosan megkezdődnek. Tervben van még két utca — a Tölgyfa és a Zmajevačka — aszfaltozása a szabadkai gazdasági titkárság költségvetéséből.

A gyönyörűséges városházát a Szabadka—Eszék szecessziós turisztikai útvonal IPA-programnak köszönhetően újíthatják fel.

— Kidolgoztuk a felújítás teljes tervdokumentációját. A projektumnak a Szabadkára eső része 400 000 eurót tesz ki, a teljes költség 85 százalékát az EU támogatta, 15 százalékát pedig önrészként fizettük be, a teljes felújítás költsége megközelítőleg 800 millió dinár. Egy ideje szembetűnő az állagromlás, így az volt a célunk, hogy tervdokumentációt dolgozzunk ki a felújításra, és ha új pályázatokat írnak ki, elkezdjük a felújítást. A közelmúltban a köztársasági kulturális minisztérium Városok a fókuszban című pályázatára beadtuk a tetőszerkezet felújításának a tervdokumentációját, a munka értéke 293 millió dinár. A tetőszerkezet van a legrosszabb állapotban, sok helyen beázik a városháza, és a felső emeleten levő irodákban megjelentek a vízfoltok a plafonon, itt most már lépni kell — magyarázza a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.

A Pannon RTV riportja:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..