home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Szeptember 3-a
Martinek Imre
2024.09.03.
LXXIX.. évf. 35. szám
Szeptember 3-a

Ezen a napon született 1813-ban Budán báró vásárosnaményi Eötvös József Károly Bertalan Adalbert magyar jogász, író…


Szeged, Dóm tér /Nemzeti Emlékhely/ — 2024. június 27.

A későbbiekben a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia (1866-tól 1871-ig), illetve a Kisfaludy Társaság első elnöke (1860–1867) egyetemi tanulmányait a pesti egyetem bölcselet és történelem szakain végezte. Az 1843. évi országgyűlés idején — midőn a magyar ellenzéknek már országos tekintélye volt — Batthyány Lajos és Teleki László grófok mellett ő volt a főrendi ellenzék egyik vezéralakja. Eötvös egyike volt azoknak, akik az összetartásért mindent megtettek, feledve minden korábbi sérelmét. Később a parlamenti kormány gondolatát az országos ellenzék programjába is sikerült beiktatnia. Az első magyar felelős minisztérium megalakulásakor báró Eötvös Józsefnek a vallás- és közoktatási tárca jutott. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

1871. február 2-án hunyt el Pesten.


Budapest, Dunakorzó — 2023. október 5.

Budapest, Svábhegy /Eötvös József park/ — 2023. február 18.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..