home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szeptember 29-e
Martinek Imre
2022.09.29.
LXXVII. évf. 39. szám
Szeptember 29-e

Szent Mihály arkangyal, Isten bajnoka

Egyike a hét arkangyalnak, ő a mennyei hadak vezére. A Sátán kevélységgel tört Isten és országa ellen, nem ismerve el az Úr fölségét. Mihály főangyalnak már neve is azt jelenti: „Ki olyan, mint az Isten?!” Alázatosságával ő lett az angyali seregek vezére s annak a harcnak vezetője, amely a világ végéig folyik a jó és a gonosz között (Dán 12,1—4; Jel 12,7—10). Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt. A kísértések ellen kérhetjük közbenjárását.

Szabadka — 2022. január 11.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 336. oldal)

A Szent Mihály ima története — XIII. Leó pápa egy szentmise után különös élményben részesült. Látta, hogy milyen nagy harc vár az Egyházra a Sátán elleni küzdelemben. Látta azt is, hogy a jó emberek imái, áldozatvállalásai és jó cselekedetei mellett Szent Mihály arkangyalnak lesz különösen nagy szerepe ebben a küzdelemben. Ez a jelenés indította XIII. Leó pápát arra, hogy megírja Szent Mihály arkangyalhoz ezt az „ördögűző” imát. Egyben elrendelte, hogy az egész világon minden szentmise után mondják el a papok a hívőkkel együtt. A liturgia reformja óta ezt csak néhány templomban teszik meg. Magánhasználatra pedig igen ajánlott.

Máriaremete — 2022. július 14.

„Szent Mihály főangyal, védelmezz minket a küzdelemben: a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: »Parancsoljon neki az Isten!« Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.”

Máriaremete — 2022. augusztus 4.

Ezen a napon hunyt el 1872-ben Miskolcon Déry Istvánné Széppataki Róza (született Schekenbach, később Schenbach Rozália), az első magyar opera-énekesnő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője.

Budapest, Horváth-kert — 2022. augusztus 29.

 

Ezen a napon született 1928-ban Budapesten Lantos (eredetileg: Lendenmayer) Mihály olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat kiemelkedő hátvédje.

Az Aranycsapat játékosa remek testi felépítésű, kétlábas, kitűnően rúgó és fejelő hátvéd volt. Pompásan helyezkedett, és hosszú átadásokkal gyakran indított veszélyes ellentámadásokat. Lehetőleg megelőző szereléseket alkalmazott. Jól időzített keresztezéseivel gyakran segítette ki társait is. Mozgékonysága és gyorsasága nem mindig volt kifogástalan. Emiatt ritkán vállalkozott előretörésekre.

Nagy lövőerejét eredményes szabadrúgásaival bizonyította be. A szabadrúgások és a tizenegyesek jó részét neki engedte át a csapat. Lantos Mihály 1989. december 31-én hunyt el Budapesten.

Versec, Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület — 2022. szeptember 16.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..