home 2024. szeptember 27., Adalbert napja
Online előfizetés
Szeptember 27-e
Martinek Imre
2024.09.27.
LXXIX.. évf. 39. szám
Szeptember 27-e

Ezen a napon született 1772-ben a Veszprém vármegyei Sümeg városában kisfaludi Kisfaludy Sándor Ignác Mihály magyar költő, császári katonatiszt. A Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti és a Kisfaludy Társaság rendes tagja.


Budapest, Józsefváros /a Magyar Nemzeti Múzeum kertje/ — 2022. december 27.

„Irodalmi munkásságától elválaszthatatlan az annak alapjául szolgáló szenvedélyes szerelmi élete. Hazatérve álnéven írt, és Himfy szerelmei című költeményeivel nagy feltűnést keltve robbant be a magyar irodalomba és köztudatba. 32—35 éves korában már az ország ünnepelt költője volt. A magyar irodalmi romantika előkészítője, főleg szerelmi lírájával alkotott maradandót.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kisfaludy Sándornak — a többi közt — jelentős érdeme volt a hazafiúi adakozásokból építtetett Balatonfüredi Színház megvalósításában. Ő hozta létre 1831-ben a Füredi Nemzeti Játékszínt. „Színháznyitó prológja fenséges vallomás a magyar nyelvről és színészetről” — olvasható a Füredi múzsákat felvonultató tájékoztató pannón, mely helyszínileg Balatonfüreden, a helyi jelentőségű védett (1979-től) természeti területen, a Kiserdőben található. Az 1831. július 2-án megnyílt MAGYAR JÁTÉKSZÍN alkotója emlékére — az esemény másfél századik esztendejének jubileumán — Balatonfüred városának vezetősége időtálló táblát állított.


Balatonfüred — 2024. augusztus 30.  

A későbbi idők során magában a parkban is megépült egy emlékhely. A hat tartópilléren nyugvó alkotás homlokzatáról az alábbi felirat köszön rá az arra járókra: Hazafiság a nemzetiségnek


Balatonfüred — 2024. augusztus 30.

Kisfaludy Sándor 1844. október 28-án hunyt el Sümegen. Emlékét Budapesten egy, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében található oszlop (Himfy lant) is őrzi. Készíttetői MAGYAR ÉS ERDÉLYHON LEÁNYAI voltak. 1848-ban.
Budapest, Józsefváros /a Magyar Nemzeti Múzeum kertje/ — 2022. december 27.

A Badacsony fennsíkjából kiemelkedő, 434 méter tengerszint feletti csúcson, az Országos Kéktúra egyik érintőpontján 2011-ben egy 18 méter magas kilátótorony épült. A Kisfaludy-kilátó. Ezen erdei magas építményt 2022 nyarán volt alkalmunk felkeresni és felkapaszkodni rá. Majd pedig tekintetünket a távolban kéklő Balaton víztükrén nyugtatva, személyesen is meggyőződni: az építtetők választott mottója — „Egy jobb kilátásért!” valóban helytálló.


Badacsonytomaj /Kisfaludy-kilátó/ — 2022. július 28.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..