home 2024. szeptember 27., Adalbert napja
Online előfizetés
Szeptember 26-a
Martinek Imre
2024.09.26.
LXXIX.. évf. 39. szám
Szeptember 26-a

Ezen a napon hunyt el 1945-ben New Yorkban Bartók Béla posztumusz Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.


Budapest, Margitsziget /szoborpark/ — 2024. január 28.

Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Személye és munkássága számos alkotót megihletett, akik ebbéli ragaszkodásukat mind Magyarországon, mind az országhatáron túli vidékeken is formába öntötték. Erről tanúskodik múltvallató jegyzetünk fotódokumentációja is. A budapesti helyszínek (Rákoskeresztúr, Józsefváros és Margitsziget) mellett Horgosról (az ottani órás villában 1906-ban Bartók több horgosi népdalt lejegyzett), valamint a temesközi Nagyszentmiklósról, a zeneszerző szülővárosából hoztunk hiteles fénybe írt lenyomatot.


Horgos, órás villa — 2024. június 13.


Budapest, Józsefváros /Palotanegyed/ — 2023. szeptember 22.


Nagyszentmiklós — 2015. szeptember 20.

A rákoskeresztúri színhelyen található műalkotást, a Cantata Profanát idéző, kilenc szarvast ábrázoló relief kompozíciót (helyi nevei: Bartók-emlékforrás — A kilenc csodaszarvas) Laborcz Ferenc (1908—1971) Munkácsy Mihály-díjas szobrász készítette. Ez utóbbi alkotóról bővebben (miképpen említett művéről is!) alkalomadtán napi krónikánkban is olvashatnak majd.


Budapest, Rákoskeresztúr — 2024. június 16.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..