home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szeptember 26-a
Martinek Imre
2022.09.26.
LXXVII. évf. 38. szám
Szeptember 26-a

Ezen a napon (más források szerint szeptember 27-én) hunyt el 1709-ben a tarnaörsi táborban Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán magyar katona, nemzeti hős, kuruc generálisként a Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére.

Budapest, Lágymányos — 2022. augusztus 3.

A nagyságos fejedelem az alábbiakat írta róla: „Nem volt sem jó származású, sem művelt ember, ezért igen nyers volt, de józan, éber, szorgalmas. Szerette a népet, és az is rendkívül szerette őt, mert katonáit szigorú fegyelemben tartotta, de mindenkor igazságot szolgáltatott nekik, amikor igazuk volt.”

A Rákóczi-szabadságharc egyik legkiválóbb tábornokát katonái „Bottyán apánknak” nevezték. Esztergomban született, 1643 körül. „Egyszerű végvári vitézből küzdötte fel magát ezredessé még a császári seregben. 1704-ben Rákóczi szolgálatába állott, aki tábornokká nevezte ki. 1705-ben a főúri tábornokok vereséget szenvedtek a Dunántúlon, de az év végére Bottyán János kuruc serege visszaszerezte azt. […] Bottyán ezredében nehéz kötelességet, kemény helytállást jelentett a katonaélet, de dicsőséget is. Vak Bottyán generális győzelmeinek ez volt a titka.”*

(*Külső hivatkozás: Történetek a középkorból — történelmi olvasókönyv az általános iskola 6. osztálya számára. Tankönyvkiadó, Budapest, 1983, 241—245. oldal)

A tábornok emlékét szobrok, közterületek, intézmények nevei őrzik országszerte. Balatonfüreden például egy fát is fellelénk, melyet 2005-ben ültetett a neves Balaton-felvidéki fürdőhely önkormányzata. Sikeres dunántúli hadjáratát méltatva. Bottyán János pontos nyughelye a mai napig ismeretlen.

Balatonfüred — 2022. július 26.

Mikrokozmosz a makrokozmoszban

Ezen a napon hunyt el 1945-ben New Yorkban Bartók Béla magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára. A XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, akinek művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

Budapest, Margitsziget — 2015. január 3.

Múltidéző jegyzetünk fotográfiái Bartók szülővárosában és 1988 óta véglegesült nyugvóhelyén, illetve az emlékezetét híven őrző helyszíneken készültek. Természetesen a teljesség igénye nélkül.

Nagyszentmiklós — 2015. szeptember 20.

Budapest, Farkasréti temetőkert — 2022. augusztus 10.

Siófok — 2018. augusztus 10.

Kecskemét — 2022. február 21.

Szent Kozma és Damján vértanúk liturgikus emléknapja

Kozma és Damján a Diocletianus-féle üldözés idején, 303-ban szenvedtek vértanúságot, s az első, tiszteletükre szentelt templom a sírjuk fölé épült. Tiszteletük először vértanúságuk helyén, Kürosz városában, majd Justinianus császár hatására, aki súlyos betegségéből való gyógyulását az orvos szentek közbenjárásának tulajdonította, a birodalom egész keleti felében elterjedt.

Budapest — 2022. július 13.

Szenvedéstörténetüket elbeszélő legendájuk szerint Arábiában születtek, és ikrek voltak. Nagy érdeklődés élt bennük a tudományok, különösen az orvoslás iránt, ezért elhagyva szülőföldjüket Szíriába mentek tanulni. Tanulmányaik befejeztével Kilikiába vezetett útjuk, és ott Égé városában telepedtek le. Mivel keresztények is voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek a városnak. Soha nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Jóságuk és prédikálásuk hatására sokan megtértek. Ezért aztán amikor a Diocletianus-féle üldözés vihara a keleti egyházat is elérte, a helytartó, Lysias elsőként „az ingyen orvosló apostolokat” állította bíróság elé.

Cserépalja, Vodica — 2022. március 5.

Mivel hitüket nem voltak hajlandóak megtagadni, különféle módokon próbálták megölni mindkettőjüket: először megkötözve a tengerbe vetették őket, de a kötelek a vízben kioldódtak, és ők kiúsztak a partra; ezután máglyát gyújtottak alájuk, de a lángok nem érték őket; majd oszlophoz kötötték őket, és nyíllal lőttek rájuk, de a nyílvesszők soha nem találtak célba. Végül karddal lefejezték őket.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..