home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szeptember 1-jén indul Szabadkán a magyar óvoda
Kartali Róbert
2021.06.18.
LXXVI. évf. 24. szám
Szeptember 1-jén indul Szabadkán a magyar óvoda

Augusztusra elkészül a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény. Az építkezési munkálatok és az épület felszerelése, bebútorozása után a létesítményt intézményesíteni kell, s a tervek szerint várhatóan szeptember 1-jén megkezdi működését az új, korszerű magyar óvoda, melyben két bölcsődei és három óvodai csoport működik majd.

Egy évvel ezelőtt helyezték el az óvoda alapkövét, a magyarság számára kiemelten fontos beruházás a végéhez közeledik.

— Jelenleg az épület udvari homlokzatának külső hőszigetelése van folyamatban, az épület utcai homlokzatát pedig már be is festették. Az épület belsejében a padló lerakása, a hidegburkolat felragasztása és a gipszkartonos mennyezeti munkák befejezése zajlik. Folyamatban van a fűtés- és hűtésrendszer kiépítése, a nyílászárók pedig már beépítésre kerültek. A bútorok készülnek, így az épület kulcsrakész elkészülése augusztusra várható — mondta az óvodában megtartott pénteki sajtótájékoztatón Somogyi Tünde, a beruházóként szerepet vállaló Szekeres László Alapítvány ügyvezetője.

— Az óvodafejlesztés azért is fontos, mert a szülőket úgy próbáljuk segíteni, hogy a gyerekeket abban a pillanatban, amikor anyanyelvükön megszólalnak, már olyan környezetbe lehessen helyezni, ahol érezhetik azt, hogy anyanyelven boldogan lehet élni ezen a tájon — emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Mint mondta, az óvoda intézménye a Magyar Nemzeti Tanács alapításában fog működni, és az épület befejezésével indul meg, az épület műszaki átvétele után és az illetékes tartományi titkárság jóváhagyásával.

— Az óvoda építésével mi nem kívánunk kivonulni az állami rendszerből, ugyanis mi itt vagyunk adófizető polgárok, de mindazok számára, akik azon a rendszeren belül nem tudnak lehetőséghez jutni, és mindazok számára, akiknek valamilyen oknál fogva erre a tartalomra és erre a szolgáltatásra van szükségük, azok számára építjük ezt a létesítményt — hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Elmondása szerint szeptember elején az intézményben elkezdődik a munka, aki abban érdekelt, hogy ide írassa a gyerekét, az várja az ezzel kapcsolatos felhívást.

Az emeletes épület földszintjén két bölcsődei, az emeleten pedig három óvodai csoportszoba lesz kialakítva, mintegy száz kisgyermek fogadására. A tetőtérben az óvóképzés hallgatói számára közösségi terek is segítik majd szakmai gyakorlatuk minél hatékonyabb végzését. A korosztályok szerint elkülönített csoportszobákhoz mellék- és egyéb helyiségek is társulnak, valamint több közösségi tér tornateremmel, külső udvarral, játszótérrel, egy konyhai és adminisztrációs részleggel, izolációs szobával és a nevelőknek kijelölt szobával egészül ki. Egy-egy csoportszobához külön-külön öltöző és mosdó kapcsolódik. Az emeleten műfüves sportpálya létesül, ahol UV-szűrős háló védi a gyerekeket a napsugaraktól. Minden terem, helyiség és közlekedési folyosó a mozgássérültek közlekedésének is megfelelő módon lesz kialakítva. Az óvoda építészeti jellege, tereinek funkcionális kapcsolata, energiahatékonysága megfelel az előírásoknak és a standardoknak.

A sajtótájékoztatón továbbá az is elhangzott, hogy a szeptemberi kezdés ellenére a szülők a tanév közben is beírathatják az intézménybe a gyermeküket, akár az óvodás, akár a bölcsődei csoportokba. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg, értéke több mint 2,5 millió euró.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..