home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szépen szól a csókai Csalogány
G. J.
2006.05.03.
LXI. évf. 18. szám
Szépen szól a csókai Csalogány

Tíz éve alakult meg a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa. A jubileum megünneplését májusra tervezik. Az egyesületben nemcsak az utóbbi évtizedben létezik a kórus, hanem már korábban is rendszeresen fellépett a különböző rendezvényeken, műsoros esteken. A huszonö...

Tíz éve alakult meg a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa. A jubileum megünneplését májusra tervezik.
Az egyesületben nemcsak az utóbbi évtizedben létezik a kórus, hanem már korábban is rendszeresen fellépett a különböző rendezvényeken, műsoros esteken. A huszonötödik évfordulóra Vas Erzsébet hozta össze tartósan a hölgyeket, majd az ő vezetésével hivatalosan is megalakult az asszonykórus. Azóta szakosztályként dolgoznak, hetente egy-két alkalommal próbálnak. Jelenleg 16-an vannak, de az évek során számtalan asszony, menyecske és lány is megfordult közöttük. A legidősebb ,,csalogány' 66 éves. Az utánpótlást szolgáló leánykórus sajnos feloszlott, mert tagjai a tanulmányaik és egyéb elkötelezettségeik miatt nem tudtak rendszeresen gyakorolni.
A repertoárjukon szereplő dalokat Bodor Anikó népzenekutató ajánlása alapján válogatták össze. Szívesen vesznek minden tanácsot, jobbítási javaslatot. A szakmai fejlődésüket a szemléken, találkozókon, fesztiválokon való részvétel is elősegíti. A Durindón minden évben jelen vannak. Rendszeresek a külföldi meghívásaik is, a legtöbbet Magyarországon vendégszerepelnek. A hagyományos Vass Lajos Népzenei Szemlének, amelyet Budapesten tartanak meg, visszatérő vendégei, tavaly nagydíjban is részesültek. Nagy szükségük lenne új ruhákra és cipőkre, mert a jelenlegi viseletük már igencsak kopottas. Tóth Rozália, a Csalogány asszonykórus vezetője reméli, hogy ha az idei Durindón nem is, de a jövő évin mindenképpen új népviseletben léphetnek fel. Az érdeklődők legközelebb a palicsi népzenei kórustalálkozón láthatják őket, már ebben a hónapban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..