home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szépen csillogó ezüst
Tóth Tibor
2022.03.25.
LXXVII. évf. 12. szám
Szépen csillogó ezüst

A magyarkanizsai Fábián Anna ezüstérmet nyert a bulgáriai Plovdivban, a 23 éven aluli birkózó-Európa-bajnokságon. A 62 kilogrammos súlycsoportban szőnyegre lépett versenyző ezzel a szerbiai női birkózás eddigi legjobb eredményét érte el. A belgrádi világbajnokság 5. helye után Anna éremért utazott erre az Eb-re.

— Tudtuk, hogy két nagy birkózónemzet, az ukránok és az oroszok a háború miatt nem vesznek részt az Eb-n. Súlycsoportom így is a legnépesebb volt, tízen vágtunk ugyanis neki a küzdelmeknek. Úgy voltunk vele, ha a világbajnokságon nyújtott birkózást megismétlem, akkor meglehet az érem. Első mérkőzésemen a negyeddöntőben a magyarországi Szabó Nikolett volt az ellenfelem, akivel az elmúlt időszakban két versenyen birkóztam, illetve az sem titok, hogy a felkészülési időszakban sokat edzettünk együtt. Korábban nagyobb fölénnyel győztem le, most viszont nagyon taktikusan birkóztam, nem szerettem volna beleragadni egy akcióba, így 4:0 arányban diadalmaskodtam felette — mondta Anna.


Fábián Anna az ezüstéremmel (Fotó: A Potisje Birkózóegyesület Facebook-oldala)

Az elődöntőben a német Luisa Scheel volt az ellenfele, akit két vállra fektetett, azaz betussolt.

— Nem szeretek leendő ellenfeleim után nézni, nem szeretem tudni, ki vár rám a következő körben. Nem ismertem a német lányt, apa annyit mondott, hogy a német jól kontráz, ezzel verte meg korábban a török birkózót is. Taktikám az volt, hogy kivárok, és csinálom a saját birkózásom. Az az igazság, hogy a német versenyző az elején olyan lendülettel jött nekem, hogy az járt a fejemben, ha ezt 6 percen át bírja, akkor probléma lesz. Szerencsére nem diktált végig erőteljes tempót, én pedig a mérkőzés végén azt éreztem, hogy el sem fáradtam. A győztes dobásomat még kiskoromban tanultam meg, akkor sokat használtam ezt a dobást, mely az elődöntőben újra előjött. A döntőben az azerbajdzsáni Jala Aliyeva várt rám, akit a belgrádi vb-n sikerült legyőznöm. Úgy éreztem, nagyon felkészült belőlem. Általában jobb kézre támadok, ő pedig annyira bezárkózott a jobb kezével, hogy az egész mérkőzés alatt nem volt egy olyan pillanat sem, hogy a jobb kezét előrébb engedte volna. Állandóan maga mellé szorította, így egyszer sem tudtam elérni. Az első menetben megcsinálta rajtam a 4 pontot, és utána annyira bezárkózott, csak hátrafelé ment, hogy már lehetetlen volt pontot csinálni rajta. Ezen az Eb-n ennyivel jobb volt nálam. Nem volt hiányérzetem, úgy érzem, mindent megtettem — mondta.

Annát Magyarkanizsán, a Vajdasági Birkózóakadémián fogadták, és többek között Fejsztámer Róbert polgármester, Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője, Željko Trajković, a Szerb és Molnár Róbert, a Vajdasági Birkózószövetség elnöke is gratulált az újdonsült ezüstérmesnek.

— Óriási boldogsággal töltött el, amikor megnyertem az elődöntőt, és bejutottam a döntőbe, és ez az érzés megismétlődött akkor is, amikor a birkózóakadémián fogadtak. Mindenki ott volt, és nagyon jólesett, hogy olyan sokan engem ünnepeltek. Az érem mögött sok lemondás és szenvedés áll, de a siker és a fogadtatás mindenért kárpótolt.

Annának a 23 éven aluli Eb után nem volt ideje a pihenésre, hiszen két nap otthon tartózkodás után a dunavarsányi edzőtáborba utazott, ahol készül a március 28-a és április 3-a között megrendezendő felnőtt-Európa-bajnokságra. A magyarkanizsai versenyzőnek ez lesz az első felnőttvilágversenye, így az elvárás a tapasztalatszerzés. Május végén a Mediterrán Játékokra utazik, melyre a plovdivi ezüstéremmel kvalifikálta magát, majd az ősszel az U23-as és a felnőtt-világbajnokság következik.


A német Luisa Scheel elleni tusgyőzelem (Fotó: A Potisje Birkózóegyesület Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..