home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szépen bokrosodik a búza Törökbecse község határában
Zséli Ágnes
2022.02.17.
LXXVII. évf. 7. szám
Szépen bokrosodik a búza Törökbecse község határában

A nagyobb terméshozam érdekében hamarosan a kalászosok fejtrágyázását kell elvégezni, azok további fejlődése azonban elsősorban az időjárási viszonyoktól függ majd. A bánsági földek szikesebbek, kevésbé termékenyek a bácskaiaknál. A kalászosok terméshozamát a föld minősége mellett az időjárási viszonyok befolyásolják a legjobban, ami úgy tűnik, ez idáig kedvezett az ősszel elvetett kenyérgabona zavartalan fejlődésének. A kisgazdák az alaptrágyázást is idejében elvégezték, az idén azonban mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk ahhoz, hogy kellő mennyiségű műtrágyát vehessenek, mivel annak kilogrammonkénti ára szinte a háromszorosára nőtt, így a földművesek elégedettek a gabonafélék fejlődésével, de a műtrágya árával már nem. Ezért vannak, akik még nem döntöttek arról, hogy melyik fajta hatóanyagot alkalmazzák.

A növényállományok kora tavaszi nitrogénigényének kielégítéséhez javasolt a gyorsan felvehető ammónium-nitrát (AN) vagy kalcium-nitrát (KAN) hatóanyagú műtrágya, illetve az urea alkalmazása — mondta Milan Stojšin, Törökbecse Önkormányzatának mezőgazdasági tanácsosa.

— Köztudomású, hogy a téli idényben mind az eső, mind a hó elkerült bennünket, pedig a hótakaró a kemény fagytól védi a növényt, mindemellett pedig a nedvességtartalmat is leköti, ami jelentősen hozzájárul a kultúrnövény megfelelő fejlődéséhez. Törökbecse község határában a több mint 25 000 hektárnyi termőtalaj 1/3-a első osztályú, 1/3-a homokos, míg ugyanannyi arányban található réti föld. Ez úgyszintén befolyásolja a terméshozamot. A sikeresebb termesztés érdekében a fejtrágyázás elvégzésének legjobb időszaka február 15-étől március végéig tart, itt azonban azt is ki kell emelnem, hogy mindez a talaj nedvességtartalmától is függ. Azt ajánlom a termelőknek, hogy végeztessenek talajmintavételt, mely alapján pontos információt kaphatnak a föld állapotáról. Ősszel az alaptrágyázásnál fontos a káliummal és a foszforral történő talajtáplálás, ez hektáronként 40—50 kilogrammnyi mennyiség, míg a fejtrágyázást a gazdák a 46%-os nitrogént tartalmazó urea szórásával végezhetik el, ezt kétszer vagy akár háromszor is ajánlatos megismételni. A tél végi, kora tavaszi nitrogénpótlás mellett rendszerint a szárba indulás idején is szükség lehet nitrogénpótlásra. Egy-egy alkalommal 150 kg ureát szórjanak ki hektáronként. Tudjuk, hogy mindez gondot okoz a termelőknek, főleg azért, mert tavaly 100 kg ureáért 4500 dinárt, az idén pedig már 12 000-et kell elkülöníteni, de gondoljanak arra, hogy ennek megfelelő alkalmazása nagyobb terméshozamot eredményezhet, melyet elsődlegesen mégis az előttünk álló hónapok időjárása határoz majd meg. A műtrágya ára csökkenni fog, de azt még nem tudjuk, hogy ez mekkora összeg lesz, ezért azt ajánlom, hogy egy kis ideig várjanak, mert az is előfordulhat, hogy olcsóbban juthatnak hozzá — hallottuk a mezőgazdasági tanácsostól.

Törökbecse községben 52 000 hektár földterület található, melyből 28 000 termőföld, a többi viszont gyümölcsös, rét és legelő. Az idén a földművesek ebből 8280 hektárt búzával vetettek be.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..