home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Szentmise a megszentelt élet napján, Szabadkán
2023.02.03.
LXXVIII. évf. 5. szám
Szentmise a megszentelt élet napján, Szabadkán

„… a Szentlélek által a szívükbe árasztott szeretettől hajtva (vö. Róm 5,5) egyre inkább Krisztusért és az ő testéért, az Egyházért élnek (vö. Kol 1,24). Minél inkább Krisztushoz kapcsolódnak egész életüket átfogó odaadásukkal, annál bőségesebb lesz az Egyház élete és termékenyebb apostolkodása.“ (Perfectae caritatis 1)

Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója,  2023. február 2-án szentmisét mutatott be a megszentelt élet napján – Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, Szabadkán, a Szent Mihály ferences templomban, a város papságának koncelebrálásával. A szentmisén részt vettek egyházmegyénk területén élő és működő szerzetesközösségek tagjai is.

A szentmise gyertyaszentelési körmenettel kezdődött a Szent Antal oltártól. Égő gyertyákkal a kezükben, a jelenlévő atyák átadták a fényt a híveknek.

Az egyházmegyei kormányzó szentbeszédében utalt a II. Vatikáni Zsinat PERFECTAE CARITATIS elnevezésű dekrétumára, amely a szerzetesi élet korszerű megújítására vonatkozik. Szerinte nem véletlenül lett ez az ünnep a megszentelt élet napja is egyben, hiszen a gyertya, a fény, a szerzetesek életformájára utal, azaz arra az életigenlésre, amely mindannyiunk számára világosság lehet. „Urunk bemutatása a templomban valójában az ő önátadása, önmagának ajándékozása a Mennyei Atyának, mindanniunk lelki üdvösségéért. Érthető, hogy a  megszentelt élet napját is ma ünnepeljük. A szerzetesek, azok a nők és férfiak, akik a Megváltó példájára egész életüket átadják a Jóisten kezébe, mindannyiunk lelki üdvéért.“ A továbbiakban az ünnep történetét ecsetelte, kiemelve hogy a VI. századtól terjedt el a nyugati világban is, előtte Mária megtisztulását helyezték a középpontba, de a hatvanas évektől,  Urunk bemutatása került előtérbe.

A Szabadkai Egyházmegye területén, a férfi szerzetesrendek közül ferencesek és karmeliták tevékenykednek, valamint a Jó Pásztor Közösség tagjai. A női szerzetesrendek közül pedig a Miasszonyunkról Nevezett Bácskai Nővérek, a Miasszonyunkról Nevezett Nővérek, az Irgalmasság Leányai Szt. Ferenc Harmadik Szerzetesrend Társulata és a Szt. Őrangyalok Domonkos Nővérek Társulata. 

Az egyházmegye magyarlakta egyházközösségeiben, több plébánián is tevékenykednek szerzetesnővérek, hitoktatóként vagy ellátva kántori- és más szolgálatokat is.

Már hagyományosan, ezzel a szentmisével kezdődik a Lourdes-i kilenced is városunkban. Az Avilai Szent Teréz Székesegyházban minden este 17:30 órától magyar nyelvű szentmise és szentbeszéd lesz, ugyanekkor pedig a Ferences templomban, horvát nyelven kerül megrendezésre.

Illés Hajnalka / A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Kovács Attila / Szabadkai Egyházmegye

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..