home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szentmise Ferenc pápa megválasztásának
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Szentmise Ferenc pápa megválasztásának

10. évfordulója alkalmából

„A jó Isten olyan karizmákkal áldotta meg Ferenc pápánkat, hogy együtt tud érezni a mai világgal. Egyszerűen mondva, fölismeri az idők jeleit, rálát annak torzulásaira, betegségeire. Így a közönyösségre, az elterjedt korrupcióra, a manipulálódott demokráciára, a kíméletlen törtetetésre, az egyre inkább elterjedt erőszakra, az igazság és a szabadság elferdítésére. (…) Mindennek megszüntetésének érdekében Ferenc pápánk gyakran felszólal, körleveleiben síkra száll egy emberibb világ megteremtéséért. “

Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója,  2023. március 13-án szentmisét mutatott be Ferenc pápa megválasztásának 10. évfordulóján, Szabadkán, az Avilai Szent Teréz Székesegyhézban, a város papságának koncelebrálásával, szép számú hívő jelenlétében.

Az egyházmegyei kormányzó szentbeszédében kiemelte, hogy szerinte a pápai szolgálat nem könnyű, hiszen az egész világ figyel szavaira, gesztusaira. Persze munkáját segítik a püspökök, akik együttműködő tevékenységüket több módon fejtik ki. Segítségére vannak továbbá a bíboros atyák, valamint más személyek is, és a kor szükségletei szerint különféle intézmények. Szerinte azonban mindezek mellett, mindenki tőle várja el a sorsdöntő megnyilatkozásokat, a Katolikus Egyházunk állásfoglalását az időszerű kérdésekkel, problémákkal, kihívásokkal kapcsolatosan.

A továbbiakban ecsetelte a Szentatya együttérző karizmáját: „A jó Isten olyan karizmákkal áldotta meg Ferenc pápánkat, hogy együtt tud érezni a mai világgal. Egyszerűen mondva, fölismeri az idők jeleit, rálát annak torzulásaira, betegségeire. Így a közönyösségre, az elterjedt korrupcióra, a manipulálódott demokráciára, a kíméletlen törtetetésre, az egyre inkább elterjedt erőszakra, az igazság és a szabadság elferdítésére. Ahelyett, hogy az emberek hidat építsenek egymás között, falakat emelnek felebarátaikkal szemben. Mindennek pedig az a következménye, hogy sokan a társadalom peremére szorulnak. Az emberiség nagy része nyomorban, nincstelenségben, kilátástalanságban tengődik. Mindennek megszüntetésének érdekében Ferenc pápánk gyakran felszólal, körleveleiben síkra száll egy emberibb világ megteremtéséért.“

Szentbeszédét azzal a kívánsággal zárta, hogy a jó Isten tartsa meg Ferenc pápánkat jó egészségben. Arra kérte a jelenkévő híveket, hogy kövessük példáját, legyünk mi is egy szebb világ építői, legyünk figyelmesek a környezetünkben élő embertársaink irányába és vigyük el hozzájuk az Evangélium örömét, hogy így reményt keltsünk mások szívében.

Az egyházmegyei Sajtóiroda gondozásában, március 11. és 13. között, a jubileum fényében, az egyházmegye hivatalos közösségi odlalain, megosztásra kerültek Ferenc pápa pontifikátusának legjelentősebb momentumai: apostoli levelei és utazásai, gondolatai, imái, színes képkollázsok kíséretében, azzal a céllal, hogy egyházmegyénk hívőközössége visszaemlékezzen a Szentatya tíz éves, áldásos tevékenységére.

Illés Hajnalka / A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..