home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szent Patrik
Balázs Szilvia
2020.03.17.
LXXV. évf. 12. szám
Szent Patrik

Írország védőszentjének ünnepe március 17-én van

Egyetemi éveim alatt egy vizsgán Szent Patrik „miatt” buktam el. Nem tudtam, melyik ország tiszteli védőszentjeként. Ezért-e, vagy véletlenül, azóta filmek, sorozatok, sőt, rajzfilmek sokaságában említik meg a Szent Patrik-napot mint Írország egyik legnagyobb ünnepét. De megjegyeztem, az biztos.

Két hiteles levél is fennmaradt tőle, ezekből következtethetünk az életére vonatkozó adatokra. Szent Patrik a római Britanniában született. Maga a település pontos helye ismeretlen, de a hagyomány úgy tartja, ez a mai Ravenglass. Tizenhat éves lehetett, amikor ír tengeri rablók elfogták a nyári szállásukon, és magukkal vitték Írországba rabszolgának. Patrik visszaemlékezéseiben elhurcolását jogos büntetésnek tekintette azért, mert „elfordult Istentől, parancsait nem tartotta meg, és nem hallgatott a papokra, akik az üdvösségre intették”. Patrik azt vallotta, hogy számos ember szenvedett akkor hasonló sorsot, mint ő, így elfogóira sem haragudott. A fogságban birkákat őriztettek vele, ez idő alatt átgondolta a bűneit, és teljes szívből megtért.

Hat évig élt fogságban, majd egy álmában hallott hang hatására megszökött, és visszatért a családjához. Mivel nagyapja és édesapja is Istent szolgálta, ő maga is erre a hivatásra készült. Miután felvették az egyházba, felszentelt püspökként tért vissza Írország nyugati és északi vidékeire, ismét egy álom miatt, melyben egy hang visszaküldte rabságának színhelyére. A misszió páratlanul sikeres volt. Patriknak gyorsan sikerült megnyernie a népet, melyet a sziget legeldugottabb zugaiban is fölkeresett. Az írek készségesek voltak, ami igen szokatlannak számított, de mégis: Írország kereszténnyé válása vértanúk nélkül ment végbe.

Szent Patrik jóságáról és tisztességességéről több forrás is ír. A Katolikus.hu portálon például a következő olvasható róla:

„Sok hálás megtért akarta elhalmozni őt földi javaiból ajándékaival. Patrik azonban a haszonlesés legcsekélyebb látszatát is kerülni iparkodott, nehogy rossz hírbe keveredjék szent hivatala. A sok embertől, akiket megkeresztelt, a legkisebb ajándékot sem fogadta el. Ha valaki ajándékot hozott neki vagy az oltárra, inkább vállalta, hogy az adományozót megbántsa a visszautasítással, mintsem hogy bárkinek alkalmat adjon a megszólásra. Ő maga annál bőkezűbb volt bárkivel szemben, ha akadt ajándékoznivalója.”

A középkorban Írország ugyan jelentős szerepet töltött be a nyugat-európai kereszténység életében, ennek ellenére Szent Patrik tisztelete nem igazán jutott túl az országhatárokon. Az utóbbi időben viszont világszerte egyre több helyen ünneplik a Szent Patrik-napot, amikor mindenki zöldbe öltözik, és közösen bulizik. Ennek azonban igen kevés köze van a szent tiszteletéhez, manapság ez már inkább üzleti fogás.

Szent Patrik ünnepéről egyébként az V. század óta tudunk. A római katolikus naptárba 1631-ben vették föl, március 17-e a napja.


(Források: Katolikus.hu, A szentek élete, A kereszténység történeti atlasza)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..