home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szent Márton-menet a Belvárosban
Martinek Imre
2021.11.12.
LXXVI. évf. 45. szám
Szent Márton-menet a Belvárosban

Folyó év november 11-én végre újból volt Szent Márton-menet Budapesten, a Belvárosban.

A lampionokkal és égő gyertyákkal felvonulókat, köztük megannyi óvodással és kisiskolás diákkal, illetve azok közeli hozzátartozóival rézfúvószenekar kísérte, maga a sokadalom pedig az előttük lóháton lépegető Szent Mártont követte. A Deák téri evangélikus, illetve az Egyetem téri katolikus templom közötti útszakaszon pedig a nagyváros ötödik kerületének reprezentatív, fényárban úszó utcáit is érintve. Miután pedig a menet elérte eleve kitűzött vonulási célpontját, mintegy zárszóként, egy közismert motívum is megelevenedett a római kori Pannóniában született, szent életű hivatásos katona életéből. A legenda szerint Márton, a szegények segítője, akit idővel Európa is védőszentjéül választott, saját köpönyegét osztá meg egy fagyoskodó rászorulóval. E jótéteményét, mint utóbb kiderült, magával az Úr Jézussal cselekedé.

A menetet az Actio Christiana társulás szervezte. Mint megtudtuk, a 2013-ban alapított, önkéntesekből álló, politikamentes, továbbá a felekezetek közti összefogáson alapuló és polgári kezdeményezésből létrejött társulás a magyar és a közép-európai keresztény hagyományok, vallási népszokások fölelevenítését, megőrzését és továbbadását tűzte ki céljául. Meggyőződésük, hogy e tradíciók a jelenkor embere számára is fontos üzenetet hordoznak, önazonosságunk megőrzéséhez pedig nélkülözhetetlenek. Hagyományőrző eseményeiket elsősorban Budapesten szervezik meg: (lokál)patrióta indíttatásból igyekszenek a főváros ilyen jellegű tradícióit föltámasztani, a várost és annak szokásait bel- és külföldön egyaránt ismertté tenni, tevékenységeikkel országszerte másoknak is példát mutatni. Ami pedig a legutóbbi rendezvényük felkonferálását illeti… nos, ezen paraméterek ugyancsak lekérhetők voltak a társulás fb-s profiljáról.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, Szent Márton ünnepe nem egyenlő a libapecsenyével. Ennek az évszázados hagyománynak az alapja ugyanis a pannóniai Szent Márton, akinek legendás alakja mindannyiunk számára például szolgálhat: segítsünk a rászorulókon!

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..