home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szent Iván-napi tűzugrás
Borbély Tivadar
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Szent Iván-napi tűzugrás

A néphagyomány felelevenítése Muzslyán — A falu betelepítésének 125. évfordulója alkalmából a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete első ízben ünnepelte meg a Szent Iván-éjt.

Zónai Edvárd, a hagyományápolók egyesületének elnöke elmondta, a rendezvénynek két fő célja van: ama szokások felelevenítése, amelyek manapság a rohanó világban feledésbe merülnek, valamint a szervezetek közötti szorosabb kapcsolat kiépítése.

— Igazi közösség csak ott jöhet létre, ahol az emberek minden érdeket félretesznek, és összefognak — hangsúlyozta köszöntő beszédében az egyesület elnöke.

A rendezvényhez csatlakoztak a faluban tevékenykedő civil szervezetek tagjai is: a Borkedvelők Egyesülete, az Önkéntes Tűzoltó Testület, a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub, a Nők Klubja, a Nyugdíjasok Egyesülete és néhány önálló kiállító. A helybelieket a borászok és a tűzoltók halászlével és borral, az amatőr szakácsok és az ügyes kezű asszonyok pedig a muzslyaiak körében igencsak közkedvelt óriáslángossal invitálták az eseményre. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: ügyességi játékokkal, az amatőr képzőművészek szabadtéri alkotással, a nyugdíjas-egyesületben működő sportszakosztály pedig dartscal kedveskedett nekik.

A műsor folytatásában Golob Felix — Srećko helybeli plébános áldása után meggyújtották a szentiváni tüzet, melybe Péter-Pál-napi almát dobáltak. A hiedelem szerint a tűzbe vetett, majd onnan kipiszkált alma a torok- és a hasfájás elmulasztására vagy megelőzésére jó. Ezután a hagyománynak megfelelően a lányok átugrottak a szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött, a fiúk pedig azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben.

Az első Szent Iván-éj a hagyományápolók zenekarának muzsikájával ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..