home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szent Iván-napi sokadalom volt Muzslyán
Borbély Tivadar
2019.06.26.
LXXIV. évf. 25. szám
Szent Iván-napi sokadalom volt Muzslyán

Június 24-e Szent Iván napja, Keresztelő Szent Jánosnak, a magyar népdal „virágos” Szent Jánosának, az ősi fényszimbolikának, a nyári napfordulónak és a szertartásos tűzgyújtásnak a közös ünnepe. Felelevenítve a régi szokásokat, a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének tagjai — valamennyi civil szervezettel, egyesülettel és a helyi közösség tanácsával karöltve — az idén is színvonalas, tartalmas programot bonyolítottak le a falu központjában.


A szerző felvételei

A rendezvény körömpaprikás-főző versennyel kezdődött, melyre rekordszámú, mintegy 25 helybeli és környékbeli csapat nevezett be, hogy bemutassa főzési tudományát.

Amíg a bográcsokban főttek a finom ételek, illetve a szakácsok a „titkos” fűszerkeverékekkel varázsolták még finomabbá a paprikást, addig a helybeli Szent Márton Borkedvelők Egyesülete és a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub (MAKK) tagjai, valamint a hagyományápolók ügyes kezű asszonyai, zenészei házi borokkal, aszfaltrajzolással, édes és sós süteményekkel, no meg jó talpalávalóval csalogatták ki a falu apraját-nagyját az eseményre.

A kézművesműhely szorgos asszonyainak jóvoltából volt még virágkoszorú-fonás, a nyugdíjas-egyesületek sportszakosztályának köszönhetően pikádózás és néhány ügyességi játék, a merésszebbek pedig a kancsikakezelést is kipróbálhatták.

A szervezők kultúrműsort is rendeztek, melyben népdalokkal fellépett a Muzslai Petőfi Sándor MME citerazenekara és vegyes kórusa.

A rossz időjárási viszonyok miatt az idén elmaradt a máglyarakás és a szentiváni tűz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..