home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szent István örökségének megtartása
(Tha)
2023.08.21.
LXXVIII. évf. 33. szám
Szent István örökségének megtartása

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület augusztus 20-án tartotta meg Szent István-napi ünnepségét.

Az esemény délután gyermekprogramokkal, valamint a kézimunka- és kézműves kiállítás megnyitójával kezdődött. Ezúttal sem maradt el a rendezvény résztvevőinek felvonulása a posta épületétől a Szent György templomig, ahol kenyérszenteléssel egybekötött szentmisén vettek részt.  


Horváth Zsolt felvételei 

Az ünnepi műsor előtt a Sarkantyú tamburazenekar koncertezett.

Az eseményem másokkal együtt részt vett Benyovszky Anna Andrea, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Lálity Urbán Emese és Jaksa Róbert államtitkárok, Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

–Ismét asztalunkon van az új búzából sütött kenyér, az élet táplálója, melyben ott találjuk az isteni gondviselést, a teremtő erőt és az élet körforgását. Általa szívünkben újfent megújul a hit és a remény, itt, Európa szívében, Törökkanizsán is. Annak a holnapnak, annak az útnak a reménye vezetett és vezet ma is bennünket, melyet államalapító Szent István királyunk hagyott örökül nekünk – hangzott el Jaksa Róbert ünnepi beszédében, amit így folytatott:

–Köszönthettek ránk zivataros századok, jöhettek idegen uralmak, melyek kilátástalan időket hoztak magukkal, de a Szent István-i alapok, akár a kőszikla mindig megőrizték szabadságvágyunkat, az önrendelkezésre, függetlenségre irányuló akaratunkat. Nem szabad elfelednünk egy pillanatig sem, hogy ezek azok az értékek, melyek megtartanak, megóvnak és tovább vezetnek bennünket.

Nekünk, akik a keresztény hitre támaszkodunk, s a rendet, a biztonságot és a nyugalmat helyezzük a középpontba, az a feladatunk és küldetésünk egyben, hogy a Szent István-i kősziklára építve a XXI. századi életünkben is kövessük a bölcs tanítást. Akkor is, ha ez az út rögös, ha harcos, és akkor is, ha egyeseknek esetlegesen nem tetszik. Olyan út ez, melyről soha nem szabad letérnünk, hiszen ez jelenti a keresztény gyökereket, a keresztény hagyományokat és értékrendet. Ez mindenekelőtt a záloga annak, hogy olyan közösséget, olyan hazát építhessünk, mely mindenki otthonaként szolgál.

Az új búzából sütött kenyeret Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke szegte meg.

Az alkalmi műsor után, melyben felléptek a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület csoportjai és vendégeik, utcabál várta a jelenlévőket, majd az ünnep tűzijátékkal zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..