home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szent István-napi üzenet Törökbecsén
Zséli Ágnes
2018.08.20.
LXXIII. évf. 33. szám
Szent István-napi üzenet Törökbecsén

Újra együtt ünnepeltek a törökbecseiek, tizenötödik alkalommal szervezték meg a Szent István-napi bográcsos főzőversenyt.

A hagyománnyá vált rendezvényt a bánáti falu egyetlen magyar társulata, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület jegyzi.  

Az egyesület tagságának az idén is sikerült a magyarság egyik legrégebbi nemzeti ünnepén összetoboroznia a szórványban élőket s azokat is, akik messzi földre költöztek, a szívükben azonban ott él a szülőfalujuk üzenete.

Az egyesület székházának udvarában tizenhét csapat bográcsában főtt a finom pörkölt. Amíg a felnőttek az étel körül sürögtek-forogtak, addig a gyermekek sem unatkoztak, hiszen a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet tagjai számos ügyességi játékkal készültek. A nevetéstől, kacagástól hangos foglalkozások végén a leggyorsabb kisfiúk, kisleányok jutalomban is részesültek. Az esti órákban a csillagfényes, derült ég alatt megszentelték a nemzeti színekkel díszített újkenyeret.

Az ünnepi alkalmat az egyesület Csalogató, valamint Hajdina csoportja néptáncosainak alkalmi műsora tette felemelőbbé. Babó Julianna, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, ezen a napon mindazok, akik együtt vannak, lelki nyugalmat, örömöt és boldogságot éreznek. 

— Az a tervünk, hogy az ünnepély kétnapos legyen, hiszen a rendezvényünkre évről évre egyre többen látogatnak, ami azt bizonyítja, hogy ápoljuk, illetve értékeljük a hagyományokat, a történelmi pillanatokat.

A törökbecsei Szent István-napi sokadalom éjfélig tartó vigassággal ért véget, a jelenlevők pedig azzal a lelki útravalóval indultak haza, hogy ez az ünnep összeköti a magyar nemzetet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..