home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szent István királyunk emlékét őrizve
Kónya-Kovács Otília
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
Szent István királyunk emlékét őrizve

Kettős ünnepet tartottak október 12-én Tordán. A Nepomuki Szent János-templomon elvégzett felújítási munkálatokért hálaadó szentmisét szolgáltattak, majd leleplezték államalapító királyunk mellszobrát.

Msgr. dr. Német László megyés püspök szentbeszédében kifejtette, a tordaiak hálásak a németországi és az anyaországi adományozóknak, Magyarország kormányának, hogy hárommillió forinttal segítették a templom tatarozásának munkálatait, továbbá a tartományi Nagyberuházási Alapnak, mely ötmillió dinárt hagyott jóvá erre a célra. A püspökatya szerint a reményből fakadt a vágy, hogy a templom és a plébánia épületének felújítása megvalósuljon, mert a tordai emberek tudják, érdemes itt maradni, és küzdeni a szebb jövőért.

A hálaadó szentmise után a helyi művelődési egyesület előtti téren Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház, valamint a VMSZ elnöke és Dobai János, Torda helyi közösségének tanácselnöke leleplezte Szent István mellszobrát, melyet Német László püspök úr megszentelt.

A szoboravatón Dobai János a beszédében hangsúlyozta a kettős ünnep jelentőségét, hiszen minden falubelit örömmel tölt el, hogy a templomuk kívülről teljesen megújult, és a köztéri alkotás átadásával is egy régen dédelgetett álmuk valósult meg. Köszönetet mondott a szobor megalkotójának, Vékony Lajos iparművésznek, keramikusnak, valamint ifj. Antal Mihálynak, akinek a műhelyében kapott végső formát a bronzból készült mű.

Pásztor István ünnepi szónoklatában kiemelte, hogy a tordai emberek olyan példát mutatnak a vajdasági magyar közösségnek, amely megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen és követendő. A településen olyan közösség él, amely dacol a körülményekkel, a világgal, önmagával, és bizonyítja, vannak olyan elképzelések, amelyeket lehetséges megvalósítani. Rámutatott arra is, hogy Vajdaságban — a horgosi és az apatini után — ez a harmadik köztéri Szent István-szobor. 

Az ünnepi programban a közönség a zentai Mécsvirág együttes Vannak vidékek című összeállítását láthatta. A műsort Csíkos Dániel szavaló és Hevesi Tibor szólóénekes tarkította, valamint felléptek a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..