Szent István és az újkenyér ünnepe

Szent István és az újkenyér ünnepe

Magyarkanizsa önkormányzata kétnapos, méltóságteljes és közösségépítő ünnepséget szervezett államalapító Szent István királyunk és az újkenyér tiszteletére.

Első királyunknak a magyar állam megszilárdítását, megerősítését köszönhetjük, az újkenyér pedig a jövőnkbe vetett hitet, bizakodást, reménységet képviseli számunkra. Kiállítások, koncertek, rajzpályázat és legszebb kenyér verseny, szentmisék, gyermekprogramok és ünnepélyes kenyérszegés színesítette a programot.


Az újkenyér  (a szerző felvételei)

Szombaton Régi korok képei címmel a kubikosok, falverők és vályogvetők életéről, munkájáról szóló kiállítás megnyitóját tartották meg, anyagát Puskás Károly nyugalmazott építészmérnök gyűjtötte össze, válogatta és rendezte. A vándorkiállítás megvalósulását Magyarkanizsa önkormányzata, a Cnesa OMI és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. A szombat este a pécsi The Minds együttes fellépésével zárult.

Vasárnap reggel előbb a Szent Őrangyalok-templomban katolikus szentmisét celebráltak, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal templomban kenyérszentelésre gyűltek össze a hívek. A délutáni program a városháza előtti parkban gyerekprogramokkal és kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és az oromi Zengő Tájház tagjai működtek közre. Az Iszkiri zenekar gyermekkoncertje után A játék, az gyönyörű! címet viselő rajzpályázat eredményét hirdették ki, majd a községi művelődési egyesületek léptek fel a városháza előtti színpadon. Varga Imola vezetésével kerekítő foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők, Gájer Bálint fellépésén pedig a bátrabbak táncra is perdülhettek a fülbemászó dallamok hallatán. Az újkenyeret Zapletán Géza magyarkanizsai plébános áldotta meg, majd Fejsztámer Róbert polgármester mondott ünnepi köszöntőt.


Fejsztámer Róbert polgármester megszegte az újkenyeret

— István tetterős király volt. Kiépítette az államszervezetet, létrehozta a magyar keresztény egyházat, megalkotta a magyar törvénytár első törvényeit. Külpolitikájában békére törekedett, belpolitikájának vezérelve pedig az egység és annak fenntartása volt. Nemzeti ünnepünkön az ő hagyatéka előtt tisztelgünk. A nemzeti identitásunkat alapjaiban meghatározó értékek előtt, melyek hozzá kapcsolódnak, és összekötnek bennünket. A nemzeti egység, az összetartozás nem ismer határokat. Ezt az álláspontot képviseli Magyarország nemzeti kormánya is, melynek támogatása révén a szülőföldön való megmaradás, a vajdasági magyarként Szerbiában való boldogulás ma már nem szélmalomharc. Az anyaország nyújtotta támogatás szorgalmazza a gazdasági szerepvállalást, az otthonteremtést, a regionális és a közösségfejlesztést. Vissza nem térítendő eszközei révén új lendületet ad a fejlődésnek, házvásárlások, új vállalkozások elindítása, mezőgazdasági termelők beruházásai valósulhatnak meg — mondta a polgármester, majd hangsúlyozta, hogy vajdasági magyarnak lenni előny, amit már a gyermekkortól érvényesíteni lehet a babacsomag, a magyar nyelvű iskolába iratkozó diákoknak járó tanszercsomag, az ösztöndíjazás, a szakmai gyakorlatot nyújtó programok és az óvodafejlesztési program által.

Hozzátette, hogy a nemzeti identitásnak a fontossági listán elöl kell szerepelnie, másképp szétszóródunk, mint homok a szélben.

— Fontos, hogy életünkben súlya legyen Szent István nevének és hagyatékának, hogy ápoljuk a nemzeti hovatartozás érzését, és ne feledjük: mindannyiunk összefogásától függ megmaradásunk itt, a Kárpát-medencében — mondta Fejsztámer.

Az ünnepi beszéd végeztével a polgármester megszegte az újkenyeret, melyet szétosztottak a közönség soraiban. A legszebb kenyér verseny díjátadása után előbb a Brass on The Road zenekar, majd Szulák Andrea koncertezett, a kétnapos ünnepséget pedig pazar tűzijáték zárta.


Még több kép!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink