home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szent Gellért - a nagybecskereki egyházmegye védőszentje
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Szent Gellért - a nagybecskereki egyházmegye védőszentje

Nagybecskereken a székesegyházban nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg az egyházmegye védőszentjének, Szent Gellértnek a napjáról. Több évtizedes hagyomány, hogy ezen a napon a püspöki lak dísztermében a lelkipásztorok főpásztorukkal együtt előadást hallgatnak - az idén Palatinus I...

Nagybecskereken a székesegyházban nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg az egyházmegye védőszentjének, Szent Gellértnek a napjáról. Több évtizedes hagyomány, hogy ezen a napon a püspöki lak dísztermében a lelkipásztorok főpásztorukkal együtt előadást hallgatnak - az idén Palatinus István horgosi plébános értekezését. Az egyháztanács tagjai eközben a székesegyházban lelkigyakorlaton vesznek részt, melyet az idén Széll József kispiaci plébános vezetett. Az előadók személyes tanúságtétellel ajándékozták meg hallgatóságukat.
Már a kora délutáni órákban megtelt a székesegyház: a zarándokok az egész egyházmegye területéről és a szomszédos, szabadkai egyházmegyéből érkeztek az ünnepi szentmisére, melyet a helybeli Emmanuel kamarakórus hangversenye előzött meg. A nap fénypontja az ünnepi szentmise volt, melyet egyházmegyénk lelkipásztorai főpásztorukkal együtt mutattak be. A mise kezdetén a Szent Gellért-Szent Imre-mozaiktábla-kép megáldására került sor a kivitelező műalkotó, Puskás László görög katolikus lelkész és neje, Puskás Lászlóné jelenlétében.
A hagyományokhoz híven a szentmise után a hívek a Szent Gellért-ereklye elé vonultak, és köszöntötték kezük érintésével, így kérve a Szent pártfogó imáját családjukért, hívőközösségünkért, egyházmegyénkért, nemzetünkért.
A térségben a harmincas évek elején mintegy kétszázezer katolikus él, létszámuk a második világháború után a németség kényszerű távozásának következtében a felére csökken. Napjainkban a katolikus lakosság hetvenezres lélekszámú, erős szórványjelleggel. Az egyházmegyében huszonnégy lelkipásztor teljesít szolgálatot, akik átlagban négy-öt, olykor nyolc-tíz leányegyházat is ellátnak. Az idei tanévben három teológusa és egy szeminaristája van a nagybecskereki püspökségnek.
A nagybecskereki egyházmegye sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..